Wanneer geef je een kind een telefoon? En wat komt er nog meer bij kijken?

Veel ouders kampen met de vraag op welke leeftijd je een kind nu zijn eigen telefoon geeft. Vorige week nog zag ik een ventje uit de kleuterklas hollen met een Apple Iphone in zijn hand en z’n moeder aan de lijn! Je hebt natuurlijk altijd uitersten maar wat is nou een goed moment om je kind een telefoon te geven? Hieronder geef ik je mijn visie..

Welke leeftijd

Vanaf de middelbare school is een smartphone eigenlijk onmisbaar aangezien er vaak apps gebruikt worden voor het lesrooster. Ook wat betreft communicatie met vriendjes is een telefoon een must have. Op de basis school is het niet perse noodzakelijk dat je kind over een mobiele telefoon beschikt. In Nederland krijgen de meeste kinderen hun mobiele telefoon in groep 5, 6 of 7. Vaak wordt er gekeken hoeveel kinderen al een eigen mobiel in de klas hebben zodra de meerderheid er een heeft gaan de andere kinderen er ook om vragen.

Verantwoordelijkheid

Met het verkrijgen van een mobiele telefoon geef je jouw kind ook een hele verantwoordelijkheid. Je geeft hem namelijk een duur apparaat mee opzak waar hij voorzichtig mee om moet kunnen gaan. Daarnaast geef je hem het vertrouwen dat hij/zij er niet stiekem in bed spelletjes of Youtube video’s op zit te kijken. Ook geef je de verantwoordelijkheid over de uitgaven die ze met hun smartphone doen, als ze al het sms en beltegoed er doorheen jagen leren ze dat het de rest van de maand op is. Daarnaast is het belangrijk dat ze leren dat het soms goed is om je smartphone weg te leggen en even echte rust te nemen zonder alle piepjes en berichtjes. Dit is iets wat onze generatie niet van jongs af aan geleerd heeft en je ziet nog vaak dat ouders meer op hun mobieltje letten dan op hun eigen kinderen..

Smartphone gebruik

Als je eenmaal besloten hebt om een mobiel te geven is het raadzaam om een aantal etiquette op te stellen voor het gebruik van de mobiele telefoon. Items waar je over na kunt denken:

  • Geen telefoon aan tijdens het eten (geluidjes uit!)
  • Geen telefoon gebruik na 8 uur.
  • Geen telefoon gebruik op de fiets (dit wordt binnenkort ook beboet door de politie!)
  • Geen mobiel in de klas.
  • Maak geen filmpjes van vriendjes die dit niet willen en zet ze niet online.

Veiligheid

Natuurlijk een hot topic tegenwoordig is de veiligheid van je kinderen online. Je wilt natuurlijk niet dat de telefoon van je kind gehackt wordt waarna alle foto’s en filmpjes in de verkeerde handen vallen. Mocht je ervoor kiezen om een oude telefoon aan je kind te geven bedenk dan goed dat deze telefoons kwetsbaarder zijn aangezien de besturingssystemen vaak niet meer worden ondersteund en er dus bepaalde beveiligingslekken niet worden gedicht. Wil je een veilige telefoon ga dan voor een Applie Iphone dit zijn de meest veilige telefoons waarbij de apps het best worden gecheckt. Verder is de hele anonieme wereld van internet natuurlijk binnen handbereik. Zorg er dus voor dat je je kind onderwijs leert dat als je via het internet iemand ontmoet dat je diegene nooit kunt vertrouwen omdat je niet weet wie het is. Je hoeft je kind niet bang te maken maar wel duidelijk maken dat je een onbekende geen foto’s of video’s stuurt

Tracking

Met een telefoon gaan er natuurlijk een heleboel opties open waarmee je het rijlen en zeilen van je kind kunt monitoren. De vraag is natuurlijk altijd van hoe ver wil je gaan. Je zou natuurlijk tot in den treuren boven op hun lip gaan zitten maar dit zal uiteindelijk averechts werken. Natuurlijk kun je de GPS tracker gebruiken om te kijken waar je kind uithangt of hij überhaupt wel op school is. Ook handig is het om te kunnen zien of je kind nog in de speeltuin zit of inmiddels elders in de buurt aan het spelen is. Wees in ieder geval eerlijk tegen je kind en vertel dat je kunt zien waar hij/zij is.

Welke telefoon?

Als je eenmaal besloten hebt dat je jouw kind een eigen telefoon wilt geven dan doe je er goed aan om te kijken waar je de telefoon voor wilt gebruiken. Wil je hem enkel gebruiken voor bellen en appen, of wil je er ook 3D games mee spelen, muziek luisteren etc. Er zijn een aantal grote merken zoals Apple Iphone, Samsung, Sony en Huawei. Welke je kiest is voornamelijk een persoonlijke voorkeur. Mocht je voor een Iphone gaan bedenk dan dat je wel ook vast zit aan bijvoorbeeld Itunes voor het beluisteren van muziek. Naast een leuke telefoon heb je natuurlijk ook een blits telefoonhoesje nodig. Ook doe je er goed aan om een voordelig abonnement af te sluiten of te gaan voor Simonly.

Wanneer hebben jullie je kind een telefoon gegeven?

Plaats een reactie