Slimme verlichting – Philips Hue review

Heb jij alle Slimme verlichting? Aangezien ik binnen de automatisering werk werd het voor mij hoog tijd eens te kijken wat ik in mijn huis kon automatiseren. Aangezien ik nog geen domotica apparatuur heb ben ik begonnen met het automatiseren van mijn verlichting.

Waarom koos ik voor Philips Hue

Ik maak gebruik van Philips Hue lampen omdat deze erg makkelijk in het gebruik zijn. Er zijn veel  apps beschikbaar en er zijn verschillende type lampen verkrijgbaar zoals:

Ambiance White

Full Color

philips-hue-full-color

Spots White/fullcolor

white-spot

Go

Philips-hue-go

Iris

philips-hue-iris

Bloom

Philips-hue-bloom

Light strips

Check alle Philips Hue lampen bij Bol.com

Tevens zijn er nu ook ook complete lampen te koop waaronder deze plafond lampen:

Philips-hue-plafond-lamphue-plafondlampphilips-hue-plafondlamp-2philips-hue-hanglamp

En deze tafellampen

hue-tafellamp1hue-tafellamp

Het zijn allemaal LED lampen waardoor ze een lange levensduur hebben. Maar het belangrijkste is dat zo’n beetje alle domotica systemen met Philips Hue werken. Dus koop je later een Homey of ander domotica systeem dan zullen mijn lampen er in ieder geval mee samenwerken. Zo kom je later nooit voor verassingen te staan.

Hoe werkt Philips Hue

Philips Hue maakt gebruik van een bridge die je aansluit op je WiFi router. De bridge communiceert dan via het WiFi met je lampen. Vervolgens kun je jouw lampen besturen met een app op je telefoon of tablet, of als je liever een fysieke switch wilt gebruiken kan dat ook.

Woonkamer

Wij hebben een niet al te grote woonkamer waar we nu 3 lampen hebben. Een staande lamp, wand lampje en een hang lamp boven de eettafel. Ik heb in alle drie de ambiance white lampen gedraaid. Deze lampen zijn in te stellen op elke kleur wit dus je kunt ze zo warm instellen als je zelf wilt.

Slaapkamer (Lotte)

Op Lotte haar kamertje heb ik een Go geplaatst aangezien ze natuurlijk alle kleuren van de regenboog wil zien. Het is een mooie lamp die op vol vermogen de kamer goed genoeg kan verlichten. Handig aan deze Go lamp is dat je hem ook 3 uur lang op batterij kunt gebruiken.

Keuken

In de keuken heb ik 4 ambiance white spots geplaatst. De spots geven een mooi licht wat iets minder fel is als de halogeen spots die ik er hiervoor in had zitten. Maar nog steeds ruim voldoende licht om te kunnen koken.

App

Philips hue app review

De standaard philips hue app biedt opzich voldoende mogelijkheden voor standaard instellingen. Als je wilt dat je lampen bijvoorbeeld aangaan bij zonsondergang en weer uit bij zonsopgang. Of dat je lampen langzaam dimmen voordat je naar bed gaat. Het is allemaal te doen. Wat ik wel merkte is dat het niet altijd vast staat hoe laat je naar bed gaat en de lampen ineens langzaam uitgaan terwijl je nog een late film zit te kijken en je langzaam in slaap sukkelt. Ook kun je de lampen aan laten gaan bij zonsondergang en daar een bepaalde offset voor instellen. Ik vond dit niet echt lekker werken omdat er veel verschil zit tussen een bewolkte en onbewolkte zonsondergang. Ik schakel daarom nu mijn lampen op basis van de hoeveelheid licht in huis die is veel constanter. Maar daar heb je wel een andere Hue app voor nodig genaamd All4hue.

All4hue app

all4hue philips hue app iOS

 

De all4hue app is gratis te downloaden voor Android en iOS, maar als je er echt iets mee wilt zul je de volledige versie moeten kopen a €5.99 wat mij betreft een prima prijs voor alle opties die je krijgt. Hiermee krijg je direct toegang tot wat geavanceerdere opties zo wilde ik dat mijn lampen s’avonds altijd bij een bepaalde buitenlicht intensiteit aangaan en niet op basis van de zonsondergang want dit kan veel verschillen. Met deze app is me dat gelukt.

Philips hue Bewegingssensor

Philips hue motion sensor

In de keuken en Lotte’s slaapkamer heb ik een bewegingssensor geplaatst. In de keuken is dit erg handig omdat je daar vaak even heen loopt voor iets te drinken pakken etc… Heel handig vind ik dat de bewegingssensor ook een ingebouwde lichtsensor heeft. Zo kun je een dubbelcheck doen namelijk is er beweging en is het donker dan gaan de lampen aan. Hiermee voorkom je dat je lampen aan gaan terwijl het nog lekker licht is. Tevens zit er in de bewegingssensor ook nog een temperatuursensor waar je eventueel iets mee kunt doen. Ook het ophangen van deze bewegingssensor kan middels een handig magneet systeem zo hoef je niet te boren (alhoewel dat ook gewoon kan)

Siri en Google Assistent

Google assistant

Je hebt er misschien wel eens van gehoord de slimme stem assistenten van Apple en Google. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen “Hey Siri turn livingroom on” waarmee bij mij thuis de huiskamer verlichting aan gaat. Maar je kunt ook zeggen “Ok Google Set livingroom lights to 30%”. MEt dit commando worden alle huskamer lampen naar 30% gedimd ideaal voor het starten van een movie night. Hiermee wordt het wel erg fancy allemaal.

Geo-fencing

Als je niet graag energie verspeelt en graag wilt dat je lampen pas aan  gaan als je thuis komt en weer automatisch uit gaan als je weg gaat is dit in te stellen met de standaard app. Echter kun je dit met de standaard app maar voor 1 telefoon doen. Voor een gezin met meerdere personen kun je via Hue Lab een Formula downloaden genaamd Multi user geofencing waarmee het wel zou moeten werken.

Anti inbraak

Philips hue slimme lampen

In de standaard app kun je je lampen ook instellen dat ze om een bepaalde tijd aangaan. Om de dieven voor de gek te houden kun je daar zelfs een bepaalde variatie offset in aanbrengen zodat de lampen niet elke dag stipt om 20:00 aan springen maar de ene keer om 19:45 en de volgende dag om 20:10.

Remote

Ook erg handig is dat je overal je lampen aan en uit ount doen. Dit werkt alleen via de officiele Philips Hue app. Erg handig als je twijfels of je de lamp op de slaapkamer nu wel of niet had uitgedaan. Even checken in de app en zo niet zet je gewoon je verlichting nog even uit als je onderweg bent.

De toekomst

Uiteindelijk zal ik ook op het toilet, in de douche en op zolder Philips Hue lampen willen installeren met een bewegingssensor. Dit zijn ideale plekken waar wij vaak maar eventjes zijn en je dus prima met een bewegingssensor kunt werken. UIteindelijk zal er een domotica systeem in huis komen zoals een Google home of Homey waarmee je huis pas echt slim wordt.

Conclusie

Ik vind de lampen super! Ze zijn wel wat duurder dan een traditionele lamp maar aangezien het LED is zal de levensduur het geld meer dan waard zijn. Als de prijs een issue is zijn er ook voordelige starters kits te koop. Tevens hou ik wel van die gadgets en om alles in te stellen zodat het werkt zoals ik wil. Nu alleen nog afleren om de lichtknop niet meer te gebruiken ;).

Plaats een reactie