Plannen? Een georganiseerd begin van het schooljaar

Gym op dinsdag, sportclub op woensdagmiddag, overblijven op vrijdag, ouderavond niet vergeten en wanneer was ook het inleveren van de bibliotheekboeken? Kortom: het dagelijkse leven van papa’s en mama’s begint weer ;-). Voor je het weet heb je tientallen losse briefjes in huis en een mailbox vol. PappaBlogt helpt je graag met plannen en organiseren. Vijf tips om het nieuwe schooljaar opgeruimd en georganiseerd te beginnen:

Plannen met planners, kalenders en checkpad

Koop een kalender! En niet zo maar één, maar een survival kalender! Daarin kun je al je afspraken kwijt en ook die van huisgenoten. Een praktische wandkalender voor alles in één overzicht. Nu nog een goede plek vinden om hem op te hangen! (tip: toilet, daar komt iedereen tenminste een paar keer per dag)

Help je kids met een checkpad. Plannen en organiseren met kinderen. ‘Kan dat???’, vraag ik me regelmatig af. Wat helpt bij kinderen is een vaste plek in huis waar ze zelf heel goed kunnen zien wat ze moeten doen. Zoals bij het ochtendritueel. Ik ben zelf ooit begonnen met het zoeken en uitprinten van pictogrammen van ‘opstaan’, ‘eten’, ’tandenpoetsen’, ‘kleding aantrekken’…. Maar sinds kort is ook een checkpad verkrijgbaar: een dagplanner waarin je kinderen zelf kunnen zien wat ze nog moeten doen en een ‘schuifje’ om kunnen zetten als ze het gedaan hebben! Heerlijk overzichtelijk.

Doe-het-zelf planner

Ok, misschien ziet het er wat zakelijk uit, maar met een handig planbord kom je ook een eind. Met dit magnetische planbord (op de koelkast?) kun je de volledige week van al je gezinsleden goed bijhouden.

Voor deze organize tip moet je wel handig zijn, maar dan kun je ook een leuk planbord zelf maken! Koop een stuk kurk op rol en plak deze op een plek in huis waar je huisgenoten vaak komen (hal? naast de kapstok?). Maak er met wat latjes een leuke lijst omheen en zorg dat iedereen alle afsprakenkaartjes, uitnodigingen en schoolbrieven ophangt!

Goed, leuk zo’n kalender, planner of planbord. Praktisch en overzichtelijk, maar niet handig als je onderweg of op je werk een afspraak maakt of in de trein nog even een mail checkt… Daarom ook nog een tip voor een digitale planner. Die je ook kunt delen met je huisgenoten, wel zo handig. Wij gebruiken Wunderlist; een gratis app op je telefoon (zowel Android als Apple) waarin je diverse lijstjes kunt aanmaken en delen met anderen. Zo hebben wij een lijst met ‘Boodschappen’ en ‘Familie’. In de laatste plaatsen we gezamenlijke afspraken.

Helemaal de smaak te pakken? Lees dan mijn eerdere blog over opruimen! Enne… succes met het begin van het nieuwe schooljaar.

 

 

1 gedachte over “Plannen? Een georganiseerd begin van het schooljaar”

Plaats een reactie