Naaktslakken in huis? Lees hoe ik er vanaf kwam!

Zondag ochtend ik loop op blotenvoeten naar de keuken om een heerlijk ontbijtje te gaan maken. SPLATSJ wat was dat gloeiende gadver een naaktslak onder mijn voet! Zo begon mijn quest om alle naaktslakken uit mijn huis te verbannen.

Waar komen ze vandaan?!

Daar begon de ellende mee waar komen die slakken toch vandaan? Van buiten ok zover kwam ik ook nog, maar via welk gat komen ze naarbinnen? De slakken lieten wel een klein spoortje achter maar het was niet zo eenvoudig om gewoon het spoor te volgen alla hans en grietje nee hier had ik hedendaagse technieken voor nodig!

Take one

Naaktslakken bestrijden take oneDe slakken komen vaak snachts tevoorschijn als het vochtig wordt. Ik wist inmiddels dat ze “ergens” in de keuken naar binnen kwamen. Ik heb mijn oude android telefoon gepakt en er een beveiligingscamera van gemaakt. Waarmee ik een maand lang elke avond een hele constructie opbouwde van verlengsnoeren en kabels. En mijn laptop diende als server om de beelden te kunnen opslaan.

Lees ook: Maak van je oude android telefoon een beveiligingscamera

Frustratie op frustratie

Naaktslakken frustratieHet duurde een hele poos voordat ik überhaupt maar 1 slak op beeld kreeg. Er deden zich allerlei problemen voor zoals een telefoon die omviel zodat ik 12 uur lang de grond had gefilmd. Ook gebeurde het de eerste keer dat ik een slak op beeld kreeg dat de connectie met de laptop werd verbroken en ik wel geteld 10 seconden een slak had gefilmd. En in 10 seconden legt een naaktslak ongeveer 1 cm af dus wist nog steeds niet waar ze vandaan kwamen.

Succes!

Na twee weken van doorzetten en proberen kwam daar het eerste succes! Ik had een idee uit welke hoek van de keuken ze vandaan kwamen. Ergens aan de kant van de deur maar waar precies kon nog van alles zijn. Kwamen ze onder de deur door? Dat gaatje bij de nieuwe openslaande deuren zag er ook verdacht uit. Of toch ergens onder het aanrecht blok?

WE GOT ‘EM toch?

Na verdere analyse van de slakkensporen leek een gaatje in de muur achter het aanrecht blok verdacht er liepen ontzettend veel slakkensporen dus heb hem goed dicht gestopt met alles vuller. Ziezo dat is opgelost. Een paar nachten op rij geen slakken meer gezien, helaas Ik hoor het mijn vrouw nog zeggen “schat we hadden vannacht weer een slak” AAHHH. Hadden ze de muurvuller aan de kant geschoven of hadden ze inmiddels een andere ingang gevonden? Zo begon het weer opnieuw.

Het keukenblok

Inmiddels wist ik weer waar de slakken ongeveer vandaan kwamen het keukenblok bij de deur was nu verdachte nummer 1. En ja hoor direct had ik succes met mijn camera ergens achterin bij de muur moet een gatje zitten want de slak verdween achter een pilaar en kwam nooit meer tevoorschijn. Hup hele keukenblok eruit getrokken en zie daar ern enorme scheur in de buitenmuur. Snel wat sneldrogend cement bij de praxis gehaald en dicht gegooid.

Dit bestaat niet?

Naaktslakken cementEen aantal dagen geen last van slakken super opgelost… Totdat m’n vrouw ja je raad het al weer een slak detecteerd SAY WHAT? Na nogmaals filmen bleek nog steeds het hoekje achter het keukenblok de boosdoener. Na verdere analyse bleek ik een miniscuul gaatje gemist te hebben wat ik nu dubbel en dik volpropte met cement. MWOEHAHAHA

Victory

Naaktslakken gewonnenNu na een aantal maanden slakloos te zijn durf ik dit verhaal wel met jullie te delen. Ik heb ze dan toch eindelijk verslagen in huis maar in de tuin krioelt het nog van de naaktslakken. Ik ben erachter gekomen dat je ze het best kunt bestrijden met nematoden dit zijn kleine wormpjes die naaktslakken natuurlijk bestrijden en hebben geen invloed op andere dieren/planten. Je koopt ze onder andere bij ecoshop.nl.

Waarom heb ik naaktslakken in huis?

Het is mogelijk dat je naaktslakken in huis hebt omdat ze op zoek zijn naar voedsel, vochtige omgevingen of omdat er openingen zijn waardoor ze naar binnen kunnen komen. Naaktslakken gedijen goed in vochtige omgevingen, dus als je bijvoorbeeld vochtige plekken hebt in je huis, zoals een lekkende kraan of vochtige kelder, kan dat hen aantrekken.

Hoe kom je van naaktslakken af in je huis?

Om van naaktslakken af te komen in je huis, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

 1. Verwijder voedselbronnen: Houd je huis schoon en zorg ervoor dat er geen voedselresten of morsingen zijn die naaktslakken kunnen aantrekken. Zorg er ook voor dat je vuilnisbakken goed afgesloten zijn.
 2. Repareer lekkages: Controleer en repareer eventuele lekkende kranen, leidingen of andere bronnen van vocht in je huis. Naaktslakken worden aangetrokken door vochtige omgevingen.
 3. Sluit openingen af: Controleer of er openingen of scheuren zijn waarlangs naaktslakken je huis kunnen binnendringen en dicht ze af. Dit kunnen scheuren in de fundering, deuren of ramen zijn.
 4. Natuurlijke afschrikmiddelen: Er zijn enkele natuurlijke afschrikmiddelen die je kunt proberen, zoals het plaatsen van koperen tape rond potplanten of het strooien van gemalen eierschalen rond kwetsbare gebieden. Deze stoffen kunnen de naaktslakken ontmoedigen om verder te gaan.
 5. Vallen en lokmiddelen: Er zijn commerciële vallen en lokmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen om naaktslakken te bestrijden. Deze kunnen helpen om de populatie te verminderen.

Hoe schadelijk zijn naaktslakken?

Naaktslakken zijn over het algemeen niet schadelijk voor mensen. Ze kunnen echter wel schade aanrichten aan planten, vooral aan zaailingen en jonge planten. Ze voeden zich met bladeren, bloemen en fruit, en kunnen hele tuinen vernielen als de populatie groot is. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om ze onder controle te houden als je last hebt van naaktslakken in je tuin. In huis zijn ze meer een ongemak dan een directe bedreiging.

Lees ook: Slakken bestrijden zo doe je dat

4 gedachten over “Naaktslakken in huis? Lees hoe ik er vanaf kwam!”

 1. Hahahah wat heerlijk geschreven. Ik lig helemaal in een deuk! Helaas hebben wij ook al maaaanden last van een naaktslakkeninvasie. Bedankt voor je tips!

  Beantwoorden
  • Hoi Ashley,

   Ja de aanhouder wint! Waar we ook achter kwamen is dat toen we het gras uit de tuin hadden gehaald we haast geen last meer van naaktslakken hadden!

   Beantwoorden
 2. wat een leuk verhaal , bij mij komen ze op de hondenbrokjes af , iedere ochtend zie ik een spoor vanonder het keukenblok naar de bak met hondenbrokjes , 1 keer heb ik er 1 betrapt toen ik s’nachts naar het toilet moest , die zat lekker te smullen die heb ik de tuin in gegooid , maar die is natuurlijk weer net zo hard of zacht weer terug gekomen , ach ik vind het niet zo erg leven en laten leven zal ik maar zeggen !

  Beantwoorden
 3. Ja ik heb ook genoten van uw verhaal…
  Nou heb ik nooit kunnen achterhalen wat voor nut een naaktslak heeft..
  Ik vind hem dus één grote vieze slijmbal!
  Vanacht liep ik ook op blote voeten in de keuken…
  En ja hoor 100% raak ..
  Eerst dacht ik dat ik in een dot jam was gestapt..
  Vanmorgen zag ik de naakte waarheid …. goed dat ik het vannacht niet wist.. ik had het geluid van eem sirene vast overtroffen…. Ben nu aan het bedenken wat ik tegen die slijmers ga doen… want als vrouw van bijna 80 ben ik niet meer zo happig op een verbouwing

  Beantwoorden

Plaats een reactie