Gezond leven start met koken – 7 simpele tips

Gezond leven, wie wil dat nu niet. Niet teveel alcohol drinken, goede maaltijden en gezonde tussendoortjes. Het klinkt zo simpel… Vaak is het een kwestie van starten met een gezonde basis en die start wat mij betreft bij gezond koken. En nee, ik bedoel niet alleen koken zonder vet, koken met alleen groente en fruit en geen lekkernijen meer. Maar gewoon starten bij de basis. Dus hup die frituurpan de deur uit en… aan de slag met mijn zeven simpele tips voor een gezond leven!

1. Slow cooking is in – ‘Slow cooking, is dat niet uren wachten op een maaltijd’ denk je wellicht? Vanaf nu niet meer. Een slow cooker is een grote pan die je in kunt stellen op een bepaalde tijd. Van minuten tot zelfs uren. Je voedsel in de slow cooker krijgt de tijd om te garen, maar wel op de manier die jij wilt! Zo blijven voedingsstoffen optimaal behouden en kun je (simpel) gaan genieten van een heerlijke slow maaltijd.

2. Investeer in goede pannen – Naast een slow cooker is investeren in goed keukengereedschap sowieso een aanrader. Gezond leven en dus gezond koken start bij de basis: je apparatuur en voornamelijk je pannen en of ovenschalen. Verbeterde anti-aanbaklagen zorgen ervoor dat je met zo min mogelijk vet een smakelijk stuk vlees op tafel kunt krijgen. De BK Easy Basic Ceramic Wokpan heeft als voordelen dat je vetarm kunt koken en dat de pan geschikt is voor bijna alle warmtebronnen.
gezond eten

3. Magnetron eruit, stoomoven erin – Wil je meer ‘slow’ koken? Dan is een goede (inbouw) stoomoven een must in je keuken. Kreeg je vroeger bij de ‘keukenboer’ de keuze uit een magnetron of standaard oven, tegenwoordig is er zoveel mogelijk. Maar ja… om nu gelijk een hele nieuwe keuken te installeren is wellicht teveel van het goede. Kijk daarom of je simpel je magnetron kunt vervangen voor een inbouw stoomoven. Of kies voor een vrijstaande stoomoven van Miele om een goede start te maken met gezond leven en dus gezond koken. Een stoomoven is niet alleen geschikt voor het perfect stomen van groenten, maar ook rijst of vis. Ook kun je bevroren voedingsmiddelen ontdooien of een bord voor een laatkomer verwarmen (mocht je toch wat functies van je magnetron gaan missen 😉 ).
gezond leven

4. Blender je slender! – Oftewel: gezond koken kan ook met een blender! En dan niet zomaar een simpele, maar een power blender. Eentje die meer kan dan alleen een paar stukken banaan pureren. Een power blender kan hakken, malen, mixen in een oogwenk. Ideaal voor het snel zelf maken van je smoothies, soepen, notenpasta’s. En dat zelf maken dat is nu juist een prima idee als je gezonder wilt leven en dus koken. Weg met alle blikken, pakjes, zakjes en ga voor puur en zelfgemaakt. Zo weet je wat je erin stopt!

5. Grill wat je wil – Een contactgrill is een iets uitgebreider tosti-ijzer. Hiermee kun je nog steeds tosti’s of lekkere krokante broodjes maken, maar ook vis en vlees grillen. En zoals eerder gezegd, grillen doe je met zo min mogelijk vet. Een gezonde manier dus als je je kookgewoonten toch onder de loep neemt.

6. Koop een goede vriezer – Ik weet het, het klinkt tegenstrijdig: vers, gezond koken en dan een vriezer adviseren. Toch kun je met een goede vriezer enorm veel kanten op. Ingevroren eten verliest meestal weinig smaak en vitaminen en dus is een basisvoorraad voor je nieuwe kookgewoonten wel zo makkelijk. Denk daarbij aan ingevroren fruit (voor een smoothie), geblancheerde groente (voor een wokschotel), maar ook je eigen gemaakte (en natuurlijk afgekoelde) soep of andere eenpansmaaltijd. Altijd handig om in huis te hebben voordat je weer grijpt naar de menukaart van je favoriete afhaalrestaurant of.. de frituur ;-).

7. Dan toch… de airfryer – Inmiddels heb je natuurlijk resoluut die oude frituurpan de deur uitgegooid en staat je keukenkastje na tip 1 vol met prima pannen… maar toch… soms heb je gewoon zin in een snack. Om het dan toch nog enigszins gezond te houden is een airfryer een oplossing, oftewel bakken in hetelucht. Let op: heb je al een prima heteluchtoven kijk dan eens of je met een speciale bakplaat voor die oven ook prima je voedsel kunt ‘air fryeren’!

Je gezonde leven voortzetten? PappaBlogger Ferdi heeft een trainingsschema voor thuis voor je gemaakt!

Plaats een reactie