Dell laptop windows 10 opnieuw installeren een makkie!

Iedereen heeft het wel eens (of het ligt aan mij) je drukt vol verwachting op de aan knop van je pc/laptop en je krijgt een of andere melding dat hij windows niet kan opstarten. Vroeger stond je wereld op z’n kop tegenwoordig heb je nog een telefoon of tablet dus afgesloten van de buitenwereld ben je niet. Gelukkig heb ik geleerd van mijn vorige Acer laptop en heb ik nu een Dell laptop gekocht eens zien of en hoe ik die weer aan de praat krijg…

Helpdesk

Ik had nog geen ervaring met Dell dus was benieuwd hoe snel ik weer op weg zou zijn, gelukkig viel mijn laptop nog binnen de garantietermijn. Op de website van Dell moet je een aantal gegevens invullen zodat ze direct weten over welk type laptop het precies gaat. Een korte omschrijving gegeven van het probleem en vervolgens afwachten. De volgende dag een email terug met duidelijke instructies over wat ik diende uit te voeren om na te gaan of er hardwarematig iets mis was. Alle testen bleken succesvol dus er was niets aan de hardware kapot. Vervolgens ontving ik de instructies om Windows 10 opnieuw te installeren vanaf een USB stick.

Lees ook: Een nieuwe laptop kiezen waar let ik op

USB Boot device maken

boot device usb stickOmdat het opstart gedeelte van Windows niet werkte moest ik een USB of DVD maken waar het boot proces opstaat. Dell heeft hier een handige tool voor en na het invullen van je laptop ID krijg je ook direct de juiste Image van Windows 10 voor jouw specifieke systeem. Je installeert een klein programmatie die vervolgens een USB stick omtovert tot boot device. Hier heb je dus wel een aparte pc voor nodig!

Installatie

Vervolgens stopte ik de USB stick in de laptop en volgde ik de exacte instructies van de Dell website. Ik dacht een aantal keer slim te zijn door andere opties te kiezen (dit werkt niet :)) dus gewoon doen wat er staat werkt uiteindelijk het best. Na alle stappen zie ik het bekende windows 10 scherm opdoemen voor het eerste gebruik.

Schade valt mee

The cloud opslagHelaas ben ik wel al mijn bestanden op de pc kwijt deze waren in mijn geval niet (eenvoudig) te herstellen. Maar eigenlijk sla ik tegenwoordig weinig nog op mijn pc op alles gaat zo’n beetje naar de cloud. Fotos gaan naar Google photo, programmeer projecten naar Github en al mijn blogs staan op de server van mijn webhoster. Ook al mijn favoriete websites staan gesynchroniseerd met mijn google account.

Conclusie

Na mijn nare ervaringen met de service van Acer is het een verademing om zo eenvoudig weer op weg geholpen te worden. Het fijne aan Dell vind ik de servicedesk die zeer snel reageerde en duidelijke instructies gaf. Daarnaast heeft Dell de zaakjes ook op de achtergrond goed voor elkaar waardoor alles ook direct weer werkt.

Plaats een reactie