Varen met kinderen – 10 tips voor een top dag

Tijdens deze heerlijke zomerse dagen gaat er niets boven een heerlijke stukje varen met kinderen. Voor volwassenen is het altijd wel prima op een boot maar voor kinderen is het toch net even anders. Er is over het algemeen weinig bewegingsruimte tenzij je een 20 meter groot jacht bezit. De meeste van ons moeten het toch met een iets kleine model sloep doen waar je net met 6 of 10 personen op kunt. Maar zelfs met een klein bootje kunnen je kids zich prima vermaken met onderstaande tips!

1. Spelletjes

Hoe oud de kinderen ook zijn zorg voor voldoende speelgoed aan boord. Bedenk wel dat het speelgoed tegen wat water zou moeten kunnen. Wat wij altijd meenemen is Rummikub een erg leuk en leerzaam spel voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Ook een klein kaartspelletje zoals Uno of Skip Bo gaat makkelijk mee in de tas.

2. Zwemmen

Als je gaat varen met kinderen is het natuurlijk heerlijk om te gaan zwemmen. Zijn er kinderen zonder zwemdiploma zorg er dan voor dat je een zwemvest meeneemt deze zijn bij sommige bood verhuurders verplicht! Ik heb hieronder een aantal goede zwemvestjes voor verschillende leeftijden verzameld.

3. Strandje

Varen met kinderen

Kinderen vinden het heerlijk als er tijdens het varen een keer wordt aangemeerd aan een leuk strandje. Bij de loosdrechtseplassen heb je ontelbaar leuke eilandjes waar je zonder kosten kunt aanmeren. Bij de meeste eilandjes zijn toiletten en vaak een speeltuin met een strandje. Een plek waar de kinderen zich na het varen heerlijk even kunnen uitleven.

4. Eten & drinken

Neem meer dan genoeg eten en drinken mee op de boot. Zeker als het warm weer is zorg je voor voldoende drinken, een handige Limonade kan is ideaal hiervoor. Je gooit er een paar leuke ijsklontjes in en de kinderen tappen gewoon hun eigen drinken!

5. Zonnebrand

Mocht het een zeer zonnige dag worden zorg er dan voor dat je de kinderen goed beschermd tegen de zon! Zeker als ze in en uit het water gaan moet je ze om de paar uur wel even insmeren. Bekijk hier de beste verkochte zonnebrand creme’s van Bol.com.

6. Schaduw

Als je lange stukken gaat varen en het is erg warm weer, vergeet dan niet om iets van een schaduw plek te creëren aan boord. Het kan handig zijn om een parasol mee te nemen als er niet al te veel wind staat. Zorg er voor dat je iets mee neemt waarmee je de parasol vast kunt zetten, de parasol voet is vaak geen optie… Je kunt ook een aantal losse paraplu’s meenemen.

7. Eilandjes

Varen naar eilandjes

Bij de loosdrechtseplassen heb je veel kleine eilandjes die allemaal weer iets van elkaar verschillen. Op de meeste eilandjes vind je iets van een eet tentje waar je wat eten en drinken kunt kopen en vaak een strandje met een speeltuintje.

8. Samen varen

Als je kinderen voor het eerst gaan varen dan is het erg leuk om ze bij dit grote avontuur te betrekken. Laat ze mee helpen met het losmaken en aanmeren van de boot. Of laat ze de boot even besturen als de vaarroute dit toelaat.

9. Volg bootje

Ga je varen met kinderen die al in het bezit zijn van een zwemdiploma? Neem dan een klein rubberbootje (of ander opblaasbaar gevaarte) mee en maak deze met een touw vast achter de boot. Hier kunnen ze zich dan lekker mee vermaken afgezonderd van de ouders.

10. Waterdichte hoes voor telefoon of tablet

Tegenwoordig kom je er soms niet meer onderuit je kind wil misschien even op de tablet of telefoon een spelletje doen. Prima toch maar koop een handig waterdichte hoes voor je telefoon of tablet. Er zijn veel universele modellen die om ieder model gaan. Mocht die grappige oom toch de heleboel nat willen spatten is je apparatuur tenminste veilig.

Plaats een reactie