Tuinplannen: welke schutting kies jij?

De winter is bij uitstek de periode om plannen te maken voor het opknappen van je tuin of misschien wel een nieuwe tuin! Met een nieuwe schutting creƫer je meteen al een heel ander uiterlijk. Vandaag help ik je op weg met inspiratie voor diverse soorten tuinafscheiding: schuttingen van hout, haag en composiet.

‘Huh, composiet?’, hoor ik je denken. Een rij van groen of een houten schutting, dat kent iedereen wel. Maar een composiet schutting is relatief nieuw in de Hollandse tuinen. Composiet heeft de volgende voordelen:

  • heeft minder onderhoud nodig
  • in veel unieke kleuren mogelijk
  • duurzaam = gaat lang mee!

Een composiet tuinscherm is in verschillende varianten verkrijgbaar: strakke planken, volledig gesloten, of juist om en om. Maar ook luxere varianten met draadscherm. Composiet is een samengesteld materiaal van hout en kunststof en in verschillende kleuren te bestellen en te mixen. De schuttingdelen zijn prima hanteerbaar en dus ook makkelijk zelf te plaatsen. 

Of ga je toch voor een houten schutting? Deze klassieker is er in kant-en-klare schermen, maar ook in losse planken en dus zelf op te delen en in te delen. De voordelen zijn:

  • natuurlijke uitstraling
  • in veel maten en vormen verkrijgbaar

Helemaal natuurlijk zijn planten. Een draadscherm laten begroeien met klimop is een optie. Als dat te lang duurt dan kun je de schermen kant en klaar kopen. Dit kost wel wat meer… Ook is het mogelijk zelf een haag te planten. Let dan wel goed op dat je voor een winterharde haag kiest, dus eentje die het hele jaar groen blijft, zoals bijvoorbeeld coniferen. Voordelen zijn:

  • je kijkt altijd naar een groene omheining
  • veel mogelijkheden

Nog een laatste tip: bedenk van tevoren goed wat je wil, meet de maten van je tuin goed op en bekijk ook (als je toch bezig  bent) waar je de entree naar je tuin wilt maken. Teken de tuin op A4’tje en schrijf de maten erbij. En niet onbelangrijk: overleg even met eventuele buren om het plaatsen van de schutting op de erfgrens te bespreken. Want: een goede buur is beter dan… šŸ˜‰

Plaats een reactie