Leuk museum voor een kind? 6 tips van Pappablogt

Een leuk museum vinden om met je kind naar toe te gaan? Ik help je graag in die zoektocht! De afgelopen 3 jaar heb ik met mijn dochter diverse kindvriendelijke museums bezocht. Een leuk museum voor kinderen moet voor mij onder andere voldoen aan de volgende eisen:

  • het is goed bereikbaar
  • het moet activiteiten / exposities hebben speciaal voor kinderen
  • aanraken mag šŸ˜‰

Ik probeer ook altijd te kijken of er, naast dat het een leuk museum is voor kinderen, er ook nog wat te beleven is voor ouders. De hele dag achter je kind aanrennen is leuk, maar leuker is het als je zelf ook nog wat leert! Nu heb ik zelf al jaren een Museumjaarkaart. Best prijzig, maar met een paar museumbezoekjes per jaar haal je dat er zo uit. Veel musea hanteren daarnaast schappelijke prijzen voor kinderen tot een jaar of 5. Vanaf die leeftijd kan het wel lonen om ook een Museumjaarkaart voor je kind aan te schaffen: voor 32,45 euro (tot 12 jaar) heb je dat bedrag na 3 bezoekjes er ook uit.

Favoriet museum voor kind

Ā 

Mijn favorieten van de afgelopen jaren zijn:

Tip 1: Kinderboekenmuseum in Den Haag: voor de kinderen tot ongeveer een jaar of 6/7 is er een bovenverdieping met daar de meest bekende kinderboeken uitgebeeld. Kruip door ‘Rupsje nooit genoeg’, stap over de ijsschotsen bij ‘ijsbeer Lars’ of help ‘Spuit Elf’ mee blussen. Nieuw is de uitgebreide wereld van ‘Kikker’. Je kind kan hier echt een hele tijd heerlijk spelen tussen zijn of haar favoriete boekfiguren. Beneden in de Koninklijke Bibliotheek (waarin het museum gevestigd is) is de afdeling voor de wat grotere kinderen: maak een avatar aan en slurp woorden tussen de enorme stapels boeken en maak zo je eigen verhaal. Leuk is ook dat het museum echt naast het centraal station van Den Haag zit. Prima te bereiken met de trein dus! Let wel op dat er in het museum niet gegeten mag worden en je daarvoor het museum uit moet. Er is een prima lunchgelegenheid op de benedenverdieping van de bibliotheek, maar geef je kids van te voren dus alvast wat te eten/drinken om het bezoek gezellig te houden ;-).

Tip 2: Museon in Den Haag: nu je er toch bent in Den Haag… kun je mooi een bezoek brengen aan het Museon. Tip: pak om er te komen vanaf het centraal station in Den Haag eens de tram die dwars door het centrum voert. Een leuk extra ritje! En.. naast het Museon zit het Omniversum. Weliswaar geen museum, maar wel prima te combineren. Je kunt zelfs een goedkoop duo-ticket kopen. Twee vliegen in 1 klap: ochtendje museum en afsluiten met een bijzondere filmbelevenis. Het Museon is officieel het museum voor cultuur en wetenschap. Dat klinkt niet meteen als een leuk museum voor een kind, maar het tegendeel is waar. Het Museon heeft een brede standaard collectie waar kinderen vanaf een jaar of 4/5 zich kunnen uitleven in zalen omtrent geluid, geologie, water, kinderen in de oorlog; kortom heel divers. Aanraken mag en moet in heel veel gevallen ook om zaken uit te proberen! Daarnaast zijn er veel leuke activiteiten gekoppeld aan tijdelijke tentoonstellingen.

Tip 3: Een leuk museum voor kinderen is ook het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Ontdek wat de voorlopers van de film waren, maak zelf een filmpje door heel veel foto’s te maken en plof even neer in de bioscoopzaal. Let wel even op dat er ook leuke kinder-/familiefilms draaien op het moment dat je er bent. En: nog leuker is als er een speciale activiteit wordt gehouden. Zo hebben wij ons ooit creatief uitgeleefd op het maken van een boekje. Maar ook zijn er rondom films diverse activiteiten, wel meestal in het weekeinde of vakantieperiodes. Super is ook de reis ernaar toe. Met de trein naar Amsterdam Centraal en dan via de gratis pont het IJ over (en dan nog een paar minuutjes lopen naar het bijzondere gebouw). Kortom: een leuke aanrader!

museum kind

Kindermuseums in Utrecht

Tip 4, 5 en 6 bevinden zich allemaal in Utrecht en relatief dichtbij elkaar. Ik heb het over: Museum Speelklok (tip 4), het Universiteitsmuseum (tip 5) en het Catharijne Convent (tip 6).

Museum Speelklok draait om, jawel, speelklokken en draaiorgels. Dat klinkt niet bepaald hip en interessant voor kinderen, maar dat is het zeker wel! Het museum in hartje Utrecht heeft een kinderspeurtocht en diverse kinderrondleidingen, maar ik kan ook de gewone rondleiding met een gids aanraden. Deze laat de diverse speelklokken en draaiorgels horen en betrekt de aanwezige kinderen hier erg leuk bij. Daarnaast organiseert het museum regelmatig extra activiteiten, zoals kinderconcerten en knutselactiviteiten. Zo staat bij mijn dochtertje op het nachtkastje een prachtig eigen gemaakt muziekdoosje! In de komende meivakantie kunnen kinderen een muziekrobot maken!

Het Universiteitsmuseum verdient een bijzonder plekje in mijn lijst. Het is zoals mijn dochtertje zegt een echt ‘ontdekmuseum’. Trek een labjas aan en prikkel of verbaas je zintuigen in het laboratorium! Je mag daar allerlei proefjes doen en aanraken moet :-). Of doe een speurtocht! Daarnaast is het Universiteitsmuseum Utrecht een plek waar heel veel bizarre en bijzondere objecten een plek hebben gekregen. Wellicht niet geschikt voor al te bange kids onder de 5 jaar, maar voor nieuwsgierige aagjes vanaf die leeftijd prima!

En dan als hekkensluiter van de lijst met museumtips voor kinderen het Catharijne Convent in Utrecht. Waar komen onze feestdagen vandaan en hoe vierden wij ze vroeger en nu? Daarover gaat de tentoonstelling ‘Feest’. Bezoek de tentoonstelling met een doeboek dat verkrijgbaar is in het museum. Of bezoek het museum eens rond Ć©Ć©n van de feestdagen. Elk jaar neemt bijvoorbeeld Sinterklaas zijn intrek in het Catharijne Convent. Maar er zijn ook speciale activiteiten rondom Kerstmis.

Museumkids

Nog niet helemaal overtuigd? Of wil je weten wat kinderen zelf een leuk museum vinden? Neem dan een kijkje op Museumkids of nog beter: laat je kind zelf een museum beoordelen. Een prima doel voor een dagje museum met je kind!Ā Van 9 tot en met 15 april is het Nationale Museumweek. Musea organiseren dan diverse extra activiteiten.

Mis je nog een museum in deze lijst? Ik ben benieuwd naar jouw favorieten!

Plaats een reactie