Kinderen leren schaatsen – Hoe oud en welke schaatsen – tips en tricks

Onze kinderen leren schaatsen is voor veel Hollandse ouders een deel van de opvoeding. Maar makkelijker gezegd dan gedaan daarom vandaag wat tips en tricks om je kind goed te leren schaatsen.

Hoe oud moet je kind zijn om te leren schaatsen?

Net als met zwemles heeft het weinig zin om je peuter van 2 op het ijs neer te zetten. De spieren en evenwichtsorganen zijn simpelweg nog niet genoeg ontwikkeld om dat glibberige ijs te trotseren. Rond een jaar of 4/5 is een kind in staat zelfstandig op het ijs te staan.

Op welke schaatsen kun je het best leren schaatsen?

Voor jonge kinderen tot 6 jaar kun je het best schaatsen gebruiken met dubbele ijzers. Deze schaatsen kun je vaak verstellen zodat ze met je kind meegroeien en zo heb je er lange tijd plezier van. Een mooi voorbeeld van schaatsen met dubbele glij ijzers vind je hieronder.

Is je kind al ouder dan 7 jaar dan kun je direct kiezen voor een schaats type met een enkel ijzer. Hiervan heb je 3 varianten, Noren, kunst en ijshockey schaatsen. Om te leren schaatsen zou ik adviseren eerder voor kunst of ijshockey schaatsen te gaan. Noren zijn vaak wat langer en bieden over het algemeen minder ondersteuning aan de enkels wat weer tot blessures en pijn kan lijden.

Kunstschaatsen voor kinderen

kunstschaatsen voor kinderen

Kunstschaatsen worden vaak voor meisjes gekocht aangezien je er mooi mee over het ijs kunt dansen. De beste kunstschaatsen voor kinderen bieden genoeg ondersteuning voor de enkels. Koop in ieder geval een variant met een plastic voet omhulsel en clipjes. Zodat je ze eenvoudig aan en uit kunt trekken.

Ijshockeyschaatsen voor kinderen

Ijshockeyschaatsen zijn wat stoerder en worden vaak voor jongens gekocht. Een paar goede voorbeelden van ijshockey schaatsen waar je goed mee kan leren schaatsen zijn de volgende:

Welke maat schaatsen?

Over het algemeen kun je bij het uitzoeken van schaatsen uitgaan van de schoenmaat van je kind. Er zijn ook schaatsen die met uw kind meegroeien en zijn te verstellen in verschillende maten hierdoor heb je er langer plezier van. Hieronder een aantal voorbeelden van verstelbare schaatsen.

Schaatsen slijpen

Als je voor schaatsen met enkele ijzers kiest zorg er dan voor dat je de schaatsen laat slijpen. Met botte schaatsen is het al snel niet leuk meer.

Waar leer je schaatsen?

De grote vraag is dan hoe leer ik mijn kind nu op een goede manier schaatsen? Hoewel natuurijs natuurlijk het mooiste is, is het vaak ook het moeilijkst door allerlei kuilen en gaten in het ijs. Ik zou voor de eerste paar keer gaan oefenen op een kunstijsbaan. Deze worden om de zoveel uur geveegd zodat er weinig scheuren in zitten.

Hoe leer je schaatsen?

Voor elke beginnende schaatser is het makkelijkst om te beginnen met een steuntje. Gebruik hiervoor een oude houten stoel of een ander rekje dat makkelijk over het ijs glijd. Bij de kunstijsbaan hebben ze vaak van dit soort rekjes staan. Probeer niet teveel te verwachten, zorg ervoor dat je kind goed op het rekje leunt en hem iets voor zich uit houd niet te dicht bij zichzelf omdat ze dan eenvoudig naar achter vallen. Als ze iets voorover leunen zullen ze vanzelf stapjes gaan zetten omdat het rekje voor hen uit glijd.

Veiligheid

Over vallen gesproken zorg voor goede bescherming denk aan een helm, knie en elleboog beschermers. Zorg ook voor waterafstotende kleding aangezien je kind anders na 3 keer vallen zeik nat is, koud wordt en geen zin meer heeft…

Wanneer enkele ijzers?

Een goed moment om over te stappen van dubbele naar enkele ijzers is als je kind zichzelf zonder rekje of hulpmiddel goed voort kan bewegen en zijn/haar balans kan bewaren. Stap niet te vroeg over omdat kinderen anders hun geduld verliezen als ze om de drie slagen op het ijs liggen.

Skeelers

Naast het echte werk kan er natuurlijk alvast in de zomer geoefend worden op skeelers. Ook hierbij geldt dat je moet zorgen voor goede bescherming denk ook aan pols beschermers want op straat vallen doet iets meer pijn dan op ijs. Het oefenen op skeelers heeft als voordeel dat je kind zijn evenwicht al flink onder de knie kan krijgen wat straks op het ijs erg goed van pas komt. Een aantal mooie skeelers om te leren skeeleren vind je hieronder:

Welke leeftijd beginnen met schaatsen?

Er is geen specifieke leeftijd waarop kinderen moeten beginnen met schaatsen, aangezien dit afhankelijk is van de interesse en de fysieke ontwikkeling van het kind. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf ongeveer 3 jaar beginnen met het verkennen van schaatsen op ijs. Op jonge leeftijd ligt de nadruk vooral op het ontwikkelen van balans en motorische vaardigheden. Vaak beginnen kinderen met behulp van speciale dubbele ijzers of zogenaamde ‘hulpjes’ om hun evenwicht te bewaren. Deze hulpmiddelen bieden extra stabiliteit terwijl ze wennen aan het staan en bewegen op het ijs. Naarmate kinderen ouder worden en meer vertrouwen krijgen, kunnen ze overstappen op enkelschaatsen en zich verder ontwikkelen in de schaatssport. Er zijn ook schaatsscholen en clubs die lessen en trainingen aanbieden voor kinderen van verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen op hun eigen tempo leren en dat het plezier en de veiligheid voorop moeten staan. Het dragen van passende beschermende kleding, zoals een helm en knie- en elleboogbeschermers, wordt aanbevolen, vooral in de beginfase van het leren schaatsen.

Is leren schaatsen moeilijk?

Leren schaatsen kan voor sommige mensen aanvankelijk als moeilijk worden ervaren, maar met geduld, oefening en de juiste begeleiding kan het een plezierige en lonende ervaring zijn. De moeilijkheidsgraad van het leren schaatsen kan variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, fysieke conditie en eerdere ervaring met soortgelijke activiteiten. Voor beginners kan het balanceren op het ijs en het bewegen op schaatsen in het begin uitdagend zijn. Het kan wat tijd en oefening vergen om vertrouwen te krijgen in het evenwicht en de stabiliteit op de schaatsen. Het is normaal om aanvankelijk wat onzekerheid te ervaren. Echter, met regelmatige oefening en de juiste technieken kunnen de basisvaardigheden van het schaatsen worden aangeleerd. Het is vaak handig om lessen te volgen bij een ervaren schaatstrainer of schaatschool, waar je de juiste technieken en houding kunt leren en waardevolle tips kunt krijgen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat leren schaatsen een proces is dat tijd en geduld vereist. Het is normaal dat er af en toe valpartijen en struikelingen plaatsvinden. Het is belangrijk om door te zetten, te blijven oefenen en te genieten van de voortgang die je boekt. Met doorzettingsvermogen en oefening kunnen de meeste mensen uiteindelijk de basisvaardigheden van het schaatsen onder de knie krijgen en er plezier aan beleven. Het is een sport die niet alleen leuk is, maar ook verschillende fysieke voordelen biedt, zoals het verbeteren van de balans, coördinatie en conditie.

Hoe kun je een kind leren schaatsen?

Het leren schaatsen van een kind kan een leuke en spannende ervaring zijn. Hier zijn enkele tips om een kind te helpen bij het leren schaatsen:

 1. Begin met de basis: Begin met het leren van de basisvaardigheden, zoals het evenwicht bewaren op het ijs en het glijden op schaatsen. Laat het kind wennen aan het staan op de schaatsen en help hem of haar om het evenwicht te vinden door de hand vast te houden of gebruik te maken van hulpmiddelen zoals dubbele ijzers of schaatshulpjes.
 2. Gebruik een veilige omgeving: Kies een schaatsbaan of ijsbaan die geschikt is voor beginners en kinderen. Sommige ijsbanen hebben aparte gedeeltes of tijden gereserveerd voor beginners, waar het ijs minder druk is. Dit biedt een veiligere omgeving voor het kind om te oefenen.
 3. Leer de juiste houding: Leer het kind de juiste houding aan te nemen tijdens het schaatsen, zoals licht gebogen knieën en rechtop staan. Dit helpt bij het behouden van het evenwicht en het bevorderen van een goede schaatspositie.
 4. Oefen met stapjes: Moedig het kind aan om kleine stapjes te zetten en te wennen aan het glijden op de schaatsen. Moedig hen aan om zich op hun gemak te voelen op het ijs en hen te laten wennen aan de beweging en het gevoel van het schaatsen.
 5. Speelse activiteiten: Maak het leren schaatsen leuk door speelse activiteiten toe te voegen. Speel bijvoorbeeld een spel waarbij het kind naar bepaalde punten op het ijs glijdt of probeer een simpele schaatsdans na te bootsen. Dit maakt het leren schaatsen leuk en stimulerend.
 6. Moedig aan en wees geduldig: Blijf positief en moedig het kind aan tijdens het leerproces. Het kan even duren voordat het kind vertrouwen krijgt en de vaardigheden onder de knie heeft. Wees geduldig en geef het kind de tijd die het nodig heeft.
 7. Overweeg schaatslessen: Overweeg om het kind in te schrijven voor schaatslessen bij een ervaren schaatstrainer of een schaatsschool. Professionele begeleiding kan helpen bij het aanleren van de juiste technieken en het ontwikkelen van vaardigheden op een gestructureerde manier.

Onthoud dat elk kind anders is en dat het leren schaatsen voor elk kind in zijn eigen tempo gebeurt. Bied een ondersteunende en positieve omgeving aan en vergeet niet om plezier te hebben tijdens het leerproces.

Wat heb je nodig om te kunnen schaatsen?

 1. Schaatsen: Allereerst heb je een paar schaatsen nodig. Er zijn verschillende soorten schaatsen, zoals kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen. Kies een paar schaatsen die geschikt zijn voor het type schaatsen dat je wilt beoefenen. Zorg ervoor dat de schaatsen goed passen en comfortabel zijn.
 2. Schaatsbeschermers: Wanneer je niet op het ijs staat, is het belangrijk om schaatsbeschermers te gebruiken om de schaatsijzers te bedekken. Schaatsbeschermers beschermen de ijzers en voorkomen dat ze bot worden of andere oppervlakken beschadigen wanneer je buiten de ijsbaan loopt.
 3. Warme kleding: Draag warme kleding om je lichaam warm te houden tijdens het schaatsen. Dit kan bestaan uit een thermisch shirt, een trui of jas, een lange broek en warme sokken. Draag ook een muts om je hoofd warm te houden en handschoenen om je handen te beschermen.
 4. Helm en beschermende uitrusting (optioneel): Vooral voor beginners en kinderen kan het dragen van een helm belangrijk zijn om het hoofd te beschermen bij eventuele valpartijen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om knie- en elleboogbeschermers te dragen voor extra bescherming.
 5. Schaatsbaan of ijsbaan: Zoek een geschikte schaatsbaan of ijsbaan om te oefenen. Dit kan een openbare ijsbaan zijn of een privé-ijsbaan, afhankelijk van wat beschikbaar is in jouw omgeving.

Het is ook handig om wat water en snacks mee te nemen om gehydrateerd te blijven tijdens het schaatsen. Zorg ervoor dat je de instructies van de schaatsbaan volgt en op de hoogte bent van de regels en veiligheidsmaatregelen op de ijsbaan. Veiligheid staat altijd voorop bij het schaatsen.

Plaats een reactie