Home Gezin Kinderen leren schaatsen – Hoe oud en welke schaatsen – tips en tricks

Kinderen leren schaatsen – Hoe oud en welke schaatsen – tips en tricks

Door Ferdi
Kinderen leren schaatsen

Onze kinderen leren schaatsen is voor veel Hollandse ouders een deel van de opvoeding. Maar makkelijker gezegd dan gedaan daarom vandaag wat tips en tricks om je kind goed te leren schaatsen.

Hoe oud moet je kind zijn om te leren schaatsen?

Net als met zwemles heeft het weinig zin om je peuter van 2 op het ijs neer te zetten. De spieren en evenwichtsorganen zijn simpelweg nog niet genoeg ontwikkeld om dat glibberige ijs te trotseren. Rond een jaar of 4/5 is een kind in staat zelfstandig op het ijs te staan.

Op welke schaatsen kun je het best leren schaatsen?

Voor jonge kinderen tot 6 jaar kun je het best schaatsen gebruiken met dubbele ijzers. Deze schaatsen kun je vaak verstellen zodat ze met je kind meegroeien en zo heb je er lange tijd plezier van. Een mooi voorbeeld van schaatsen met dubbele glij ijzers vind je hieronder.

Is je kind al ouder dan 7 jaar dan kun je direct kiezen voor een schaats type met een enkel ijzer. Hiervan heb je 3 varianten, Noren, kunst en ijshockey schaatsen. Om te leren schaatsen zou ik adviseren eerder voor kunst of ijshockey schaatsen te gaan. Noren zijn vaak wat langer en bieden over het algemeen minder ondersteuning aan de enkels wat weer tot blessures en pijn kan lijden.

Kunstschaatsen voor kinderen

kunstschaatsen voor kinderen

Kunstschaatsen worden vaak voor meisjes gekocht aangezien je er mooi mee over het ijs kunt dansen. De beste kunstschaatsen voor kinderen bieden genoeg ondersteuning voor de enkels. Koop in ieder geval een variant met een plastic voet omhulsel en clipjes. Zodat je ze eenvoudig aan en uit kunt trekken.

Ijshockeyschaatsen voor kinderen

Ijshockeyschaatsen zijn wat stoerder en worden vaak voor jongens gekocht. Een paar goede voorbeelden van ijshockey schaatsen waar je goed mee kan leren schaatsen zijn de volgende:

Welke maat schaatsen?

Over het algemeen kun je bij het uitzoeken van schaatsen uitgaan van de schoenmaat van je kind. Er zijn ook schaatsen die met uw kind meegroeien en zijn te verstellen in verschillende maten hierdoor heb je er langer plezier van. Hieronder een aantal voorbeelden van verstelbare schaatsen.

Schaatsen slijpen

Als je voor schaatsen met enkele ijzers kiest zorg er dan voor dat je de schaatsen laat slijpen. Met botte schaatsen is het al snel niet leuk meer.

Waar leer je schaatsen?

De grote vraag is dan hoe leer ik mijn kind nu op een goede manier schaatsen? Hoewel natuurijs natuurlijk het mooiste is, is het vaak ook het moeilijkst door allerlei kuilen en gaten in het ijs. Ik zou voor de eerste paar keer gaan oefenen op een kunstijsbaan. Deze worden om de zoveel uur geveegd zodat er weinig scheuren in zitten.

Hoe leer je schaatsen?

Voor elke beginnende schaatser is het makkelijkst om te beginnen met een steuntje. Gebruik hiervoor een oude houten stoel of een ander rekje dat makkelijk over het ijs glijd. Bij de kunstijsbaan hebben ze vaak van dit soort rekjes staan. Probeer niet teveel te verwachten, zorg ervoor dat je kind goed op het rekje leunt en hem iets voor zich uit houd niet te dicht bij zichzelf omdat ze dan eenvoudig naar achter vallen. Als ze iets voorover leunen zullen ze vanzelf stapjes gaan zetten omdat het rekje voor hen uit glijd.

Veiligheid

Over vallen gesproken zorg voor goede bescherming denk aan een helm, knie en elleboog beschermers. Zorg ook voor waterafstotende kleding aangezien je kind anders na 3 keer vallen zeik nat is, koud wordt en geen zin meer heeft…

Wanneer enkele ijzers?

Een goed moment om over te stappen van dubbele naar enkele ijzers is als je kind zichzelf zonder rekje of hulpmiddel goed voort kan bewegen en zijn/haar balans kan bewaren. Stap niet te vroeg over omdat kinderen anders hun geduld verliezen als ze om de drie slagen op het ijs liggen.

Skeelers

Naast het echte werk kan er natuurlijk alvast in de zomer geoefend worden op skeelers. Ook hierbij geldt dat je moet zorgen voor goede bescherming denk ook aan pols beschermers want op straat vallen doet iets meer pijn dan op ijs. Het oefenen op skeelers heeft als voordeel dat je kind zijn evenwicht al flink onder de knie kan krijgen wat straks op het ijs erg goed van pas komt. Een aantal mooie skeelers om te leren skeeleren vind je hieronder:

 

 

Ook interessant

Laat een reactie achter