Grote spinnen vangen – Hoe doe je dat het best?

Iedereen heeft er wel eens last van ga je niets vermoedend naar het toilet en zit daar op je spierwitte muur zo’n grote vieze enge dikke harige zwarte spin. Dan vraag je je direct af hoe  kan ik deze spin het beste vangen? Precies om die reden heb ik deze blog geschreven want hierin geef ik je de beste tips om spinnen te vangen op een diervriendelijke manier.

De Spinnen vanger

Spinnen vangen

Wat een uitvinding ik kon het nog niet maar met deze spinnen vanger hoef je nooit meer met je handen in de buurt te komen van de spin. Je blijft op een veilige afstand ook al schiet de spin misschien weg.

Bekijk bij Bol.com

Hoe werkt het:

De spinnenvanger zelf is een borsteltje dat opent door een druk op de knop op het handvat. De spin wordt veilig (en levend) ingekapseld tussen de borstelharen en kan niet meer ontsnappen.
Houd het ongedierte goed vast met de Spidercatcher en loop naar de deur of het raam, om het gespuis buiten te zetten zodat je er geen last meer van hebt.

Glas en papier

De methode die ik vaak gebruik is ouderwets gewoon met een glas en een stukje papier.

Hoe het werkt:

Je pakt een glas die groot genoeg is om de gehele spin te omringen. Je plaatst het glas met een aardige snelheid over de spin heen. Dit is zo’n beetje het spannendste gedeelte want doe je het te hard dan vliegt je glas aan diggelen. Doe je het te sloom heb je kans dat de spin ontsnapt. Soms schiet de apin als een malle het glas in richting je hand maak dan niet de fout om het glas weer op te tillen want dat is een recept voor een hartaanval. Heb je hem succesvol in je glas gevangen schuif dan langzaam het papiertje onder het glas door. Als het hele glas is bedekt haal je het glas van de muur met je hand op het papier. Gooi het glas vervolgens buiten leeg. Een groot nadeel van deze methode is dat spinnen vaak in een hoekje zitten waar een glas niet lekker past daar hebben de andere twee methodes geen last van.

De stofzuiger

Een iets wat hardere aanpak is gebruik maken van de stofzuiger. Het is natuurlijk wat dier onvriendelijker maar ook met deze methode hoef je niet echt dichtbij de spin in de buurt te komen. Je hoort dan verhalen dat de spin er weer uit kan kruipen… Ten eerste is de reis door de slang van de stofzuiger met hoge snelheid best wel schadelijk voor de spin. Daarna valt hij in een berg met stof. Tevens hebben onze stofzuigerzakken een automatisch klepje waardoor niets meer naar buiten kan komen.

Hoe vang je het beste een spin?

Als je een spin wilt vangen zonder deze te doden, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Bepaal eerst of de spin onschadelijk is. In de meeste gevallen zijn spinnen ongevaarlijk en helpen ze bij het bestrijden van andere insecten. Als je echter in een gebied woont waar giftige spinnen voorkomen, is het beter om professionele hulp in te schakelen.
  2. Gebruik een glas en een stukje stevig papier of karton. Kies een glas dat groot genoeg is om de spin volledig te bedekken.
  3. Benader de spin voorzichtig en rustig. Plaats het glas over de spin op een manier dat de spin volledig ingesloten is.
  4. Schuif vervolgens het stukje papier of karton onder het glas, zodat je de spin kunt vangen tussen het glas en het papier.

Houd het glas stevig vast tegen het papier en til het voorzichtig op. Op deze manier wordt de spin gevangen in het glas.

Loop naar buiten of naar een geschikte plek om de spin vrij te laten. Zorg ervoor dat je het glas dicht bij de grond houdt om te voorkomen dat de spin eruit springt.

Kantel het glas voorzichtig en schuif het stukje papier weg, zodat de spin de vrijheid krijgt om weg te lopen.

Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn bij het vangen van spinnen, zodat je jezelf niet per ongeluk verwondt en de spin niet schaadt.

Hoe lang leeft een spin in huis?

De levensduur van spinnen in huis kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort spin, de beschikbaarheid van voedsel en de algemene omstandigheden in huis. Over het algemeen hebben de meeste spinnen een relatief korte levensduur, variërend van enkele maanden tot ongeveer een jaar. Er zijn echter uitzonderingen.

Sommige spinnen, zoals huisspinnen, kunnen enkele jaren leven als ze een constante bron van voedsel en een geschikte omgeving hebben. Andere soorten, zoals de wolfspin, hebben een kortere levensduur van enkele maanden.

Hoe lang blijft een spin op dezelfde plek?

De tijd die een spin op dezelfde plek blijft, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort spin, beschikbaarheid van voedsel, schuilplaatsen en omgevingsomstandigheden. Over het algemeen zijn spinnen niet erg honkvast en kunnen ze hun verblijfplaats veranderen als dat nodig is.

Sommige spinnen, zoals webspinnen, bouwen webben op specifieke locaties waar ze prooien kunnen vangen. Ze blijven vaak in de buurt van hun web zolang er voldoende voedselbronnen zijn. Als het web beschadigd raakt of als er niet genoeg voedsel is, kunnen ze besluiten om elders een nieuw web te bouwen.

Is er altijd een tweede spin?

Nee, er is niet altijd een tweede spin aanwezig. Spinnen zijn in het algemeen solitaire dieren, wat betekent dat ze de neiging hebben om alleen te leven en niet in sociale groepen of paren te leven, zoals sommige andere dieren dat doen.

Er zijn echter uitzonderingen. Sommige spinnensoorten, zoals de sociale spinnen, vormen kolonies waarin meerdere individuen samenleven en samenwerken. Deze kolonies kunnen bestaan uit een moederspin en haar nakomelingen of een groep verwante spinnen. Deze sociale spinnen hebben vaak een complexere gedragsdynamiek dan solitaire spinnen.

Wat betreft de voortplanting bij spinnen, zijn er soorten waarbij het mannetje en het vrouwtje elkaar ontmoeten om te paren, maar ze leven meestal niet permanent samen na de paring. Het vrouwtje kan haar eieren leggen en bewaken, maar het mannetje gaat meestal zijn eigen weg.

Plaats een reactie