Op het moment dat je benaderd wordt door een incassobureau vanwege een niet betaalde rekening, kun je daar behoorlijk van schrikken. Naast het feit dat je de rekening(en) niet kunt betalen, krijg je nu ook nog te maken met een incassobureau. Dit kan voor een hoop stress zorgen. Het is van belang om te weten hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan, zodat je verdere complicaties kunt voorkomen. Lees verder om erachter te komen welke stappen je het beste kan nemen.
Wat is de aard van de vordering?
Als je door middel van een schriftelijke aanmaning of telefoontje wordt benaderd door een incassobureau om een rekening te betalen, is het als eerste van belang om erachter te komen wat de aard is van de vordering. Ga na of de vordering terecht is. Dit betekent dat je de details van de rekening moet verifiëren en moet nagaan of je dienst of het product daadwerkelijk hebt afgenomen. Het zou zomaar kunnen zijn dat er fouten zijn opgetreden, zoals een dubbele facturering. Als dit het geval blijkt te zijn, is het verstandig om direct contact op te nemen met het desbetreffende incassobureau om het misverstand de wereld uit te helpen.
Snelle en duidelijke communicatie
Wanneer je erachter komt dat de vordering wél terecht is, is het van cruciaal belang zo snel mogelijk contact op te nemen met het incassobureau. Doe je dit namelijk niet, dan kun je de situatie verergeren en heb je kans dat er een juridische procedure in gang wordt gezet. Op het moment dat je contact hebt opgenomen met het incassobureau, kun je aanvraag doen op een betalingsregeling, waarbij je de schuld in termijnen afbetaald. Door snel en duidelijk te communiceren, kan je samen met het incassobureau tot een werkbare oplossing komen, zonder dat er juridische stappen worden ondernomen. Dit draagt tevens bij aan een minder stressvol incassotraject.
Kom erachter wat je rechten en plichten zijn
Een incassobureau moet zich aan bepaalde wetten en regels houden. Een voorbeeld hiervan is dat zij, logischerwijs, geen dreigende taal mogen gebruiken. Ook mogen zij geen ongepaste druk uitoefenen op de debiteur. Mocht het zo zijn dat je vanuit het incassobureau toch ongepaste druk voelt, dan kun je een klacht indienen bij een toezichthoudende instantie. Natuurlijk zijn er ook plichten waar jij je als debiteur aan zal moeten houden. Het erkennen van de schuld en het meewerken aan een oplossing zijn hier van groot belang. Op het moment dat je jouw rechten en plichten als debiteur kent, kun je jezelf beschermen en zorg je er daarnaast voor dat jouw proces eerlijk verloopt.
Samen met het incassobureau een oplossing vinden
Door open en met respect te communiceren met het incassobureau, kun je samen tot een passende oplossing komen. Zo zou je jouw schuld direct volledig af kunnen betalen, maar als dit niet lukt zou je ook een betalingsregeling kunnen aanvragen. Als een incassobureau ziet dat jij moedwillig meewerkt aan het proces, zullen zij schappelijk zijn bij het inzetten van een betalingsregeling. Mocht het traject escaleren van aanmaning tot incasso, waarbij verdere juridische stappen overwogen, is het slim om een advocaat in te schakelen die je kan begeleiden in het proces. Daar je dit natuurlijk graag wilt voorkomen, is het slim om proactief te zijn in de communicatie met het incassobureau en te laten zien dat je de schuld zo snel mogelijk wilt aflossen. Door de juiste stappen te nemen, kun je de impact van het benaderd worden door een incassobureau minimaliseren en tot een oplossing komen die voor beide partijen haalbaar is.