Waar is calcium allemaal goed voor?

Calcium is een essentieel mineraal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt en een rol speelt in veel andere functies. Waarschijnlijk associeer je calcium al met gezonde botten. Als dat zo is, ben je al op de goede weg. Het is ook een cofactor voor verschillende enzymen, waardoor ze efficiënt werken. 

Calcium maakt zo’n 2% van je lichaamsgewicht uit. Bijna al het calcium in het lichaam (naar schatting 99%) wordt opgeslagen in de botten en tanden voor structurele ondersteuning. Het resterende calcium wordt gebruikt voor andere functies in je hele lichaam, waardoor het om vele redenen een cruciaal onderdeel van je gezondheid is, waarvan sommige verrassend kunnen zijn.

Voedingsbronnen van calcium

Je lichaam maakt zelf geen calcium aan. Dit betekent dat je calcium moet binnenkrijgen via een voedzaam dieet of je kunt calcium kopen in de vorm van supplementen. De beste bron blijft echter voeding. Enkele van de beste voedingsbronnen voor calcium zijn: zuivelproducten (melk, yoghurt en kaas), bladgroenten (waaronder boerenkool), broccoli, zalm en sardines, maar ook tofu. 

Als je lactose-intolerant bent, zoek dan een andere calciumbron. Calcium supplementen kunnen helpen om de inname te verhogen, maar de eerste bron van calcium moet je voeding zijn.

De opname van calcium verhogen

Een van de grootste uitdagingen van calciuminname is zorgen voor een goede opname. Zelfs als je een gezond, calciumrijk dieet volgt, kan calcium niet worden opgenomen zonder Vitamine D. De beste bron van Vitamine D is de zon. Hierdoor hebben veel mensen een tekort. Dit geldt ook voor mensen die in noordelijke klimaten wonen en mensen die weinig buiten zijn. Een supplement kan helpen om je Vitamine D-niveaus aan te vullen.

Tekenen van een calcium tekort

Een calciumtekort kan om verschillende redenen ontstaan. Veel voorkomende redenen zijn genetica, een slechte calciuminname, medicijnen die de absorptie remmen en een dieetintolerantie voor zuivelproducten. Ook hormonale verschuivingen kunnen nog een rol spelen. 

Een calcium tekort kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waarvan de meest voorkomende verzwakte botten en aandoeningen als osteoporose zijn. Andere tekenen van een tekort zijn spierzwakte, verhoogde bloeddruk, artritis en losse tanden. 

Hierom is calcium is super belangrijk 

Zoals je ziet is calcium echt heel belangrijk, aangezien het goed is voor enkele van de meest belangrijke functies in je lichaam. We zetten de belangrijkste redenen voor je op rij. 

1. Calcium ondersteunt de gezondheid van je botten

Calciuminname is nodig voor de botontwikkeling van de kindertijd tot de volwassenheid. Inname is ook nodig om de piekbotmassa op volwassen leeftijd te behouden. Zonder voldoende calciuminname worden botten dunner, brozer en vatbaarder voor breuken en afbreken. 

Verzwakte botten leiden ook tot osteoporose, wat wordt geïdentificeerd als een verlies van botmassa. Mensen met osteoporose lopen het risico op ernstige gezondheidscomplicaties door vallen. Vrouwen zijn vatbaarder voor osteoporose dan mannen, maar dat betekent niet dat mannen vrijuit gaan. Iedereen kan osteoporose krijgen, waardoor calciuminname een leven lang essentieel is.

2. Helpt bij het reguleren van spiersamentrekkingen

Calcium helpt bij het reguleren van spiersamentrekkingen door een wisselwerking met magnesium. Wanneer zenuwen door spieren worden gestimuleerd, komt er calcium vrij. Calcium bindt zich aan eiwitten in de spieren, waardoor een samentrekking ontstaat. Magnesium blokkeert calcium om de spieren te helpen ontspannen. Als calcium uit de spier wordt gepompt, ontspant de spier. Dit is een belangrijk proces voor de spierfunctie.

3. Calcium helpt je gewicht te behouden

Sommige onderzoeken tonen aan dat volwassenen en kinderen met een lage calciuminname ook eerder aankomen. Calcium versnelt niet noodzakelijk gewichtsverlies; het is echter wel betrokken bij het behoud van een gezonde stofwisseling die nodig is om een gezond gewicht te behouden.

4. Versterkt tanden

Calcium is essentieel voor het ontwikkelen en behouden van gezonde kaakbotten en je tanden. Het helpt je tanden op hun plaats te houden en werkt samen met fosfor in de kindertijd om de sterkte van je tanden te ontwikkelen. Calcium maakt deel uit van het tandglazuur, dat je tanden helpt beschermen tegen bacteriën en tandsteen die leiden tot gaatjes en een verminderde mondgezondheid.

5. Transporteert voedingsstoffen

Je bloedvaten hebben calcium nodig om bloed en voedingsstoffen door de bloedvaten te laten stromen. Dit omvat hormonen en enzymen die bijna elke functie in het lichaam beïnvloeden.

6. Vermindert PMS

Er is een verband tussen een lage calciuminname en verhoogde symptomen van het premenstrueel syndroom. Calcium kan helpen bij het verminderen van veel voorkomende symptomen van PMS, waaronder ongemak, vermoeidheid, wisselende stemmingen, een opgeblazen gevoel en trek in eten. Een gezond dieet rijk aan calcium zal bijdragen aan het minimaliseren van deze ongemakkelijke PMS symptomen die het dagelijks leven in de weg staan.

7. Ondersteunt de gezondheid van het hart

De meeste mensen denken niet dat calcium een rol speelt bij de gezondheid van het hart, maar calcium is nodig voor het hart. Het is betrokken bij het proces dat helpt om samen te trekken en bloed door je lichaam te pompen. Voldoende calcium helpt de hartspieren bij het samentrekken en ontspannen. Calcium helpt ook om de druk in de slagaders op peil te houden en speelt een rol bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.

8. Balanceert pH-waarden

Calcium helpt bij het handhaven van de juiste zuur-base balans in je lichaam en helpt zure verbindingen te neutraliseren. Als je voedingsmiddelen zoals gezouten vlees, suikerhoudende dranken, zoete lekkernijen en veel bewerkt voedsel consumeert, consumeert je lichaam zuur voedsel. 

Zuurheid belemmert een goede opname van voedingsstoffen en vermindert je gezondheid. Als je zuur blijft, vergroot je de gezondheidsrisico’s op de lange termijn, dus is het belangrijk om een alkalisch milieu in je lichaam te ondersteunen.

9. Calcium beschermt tegen nierstenen

Vroeger dacht men dat calcium nierstenen veroorzaakte. Modern onderzoek heeft aangetoond dat calcium in de voeding nodig is om het risico op nierstenen te verminderen en dat andere factoren waarschijnlijker de oorzaak zijn, zoals uitdroging en een hoge oxalaatconsumptie.

10. Vermindert indigestie

Calciumcarbonaat wordt gebruikt als voedingssupplement, maar ook in maagzuurremmers. Deze maagzuurremmers helpen af en toe brandend maagzuur, een zure maag en zure indigestie te verlichten.

Conclusie

Calcium is een van de belangrijkste mineralen in het lichaam. Een voortdurend tekort tijdens de kindertijd en op volwassen leeftijd kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waardoor de inname van calcium via de voeding essentieel is voor een goede gezondheid. Als je je zorgen maakt over de calciuminname, is het uiteraard belangrijk om dit als eerste met je huisarts te bespreken. 

Plaats een reactie