Tips voor het kiezen van het perfecte kinderbed

Kinderen groeien als kool. En naast hun fysieke ontwikkeling, maken ze ook mentaal nog eens gigantische sprongen. Dat maakt het nodig voortdurend te zorgen voor nieuwe dingen. Denk aan hun gehele garderobe die om de paar maanden vervangen moet worden. En ander speelgoed dat past bij zowel hun fysieke als mentale leeftijd. Nog iets dat gedurende de eerste levensjaren een aantal keer verandert, is de kamer van je kleintje. En dan met name de slaapplek, waar de eerste jaren behoorlijk wat slaapuren worden gemaakt. Hieronder vind je handige tips voor het kiezen van het perfecte kinderbed, zoals een houten kinderbed met een natuurlijke structuur.

De verschillende slaapplekken van een kind

De meeste ouders kiezen ervoor hun baby de eerste maanden in een cosleeper of wieg te laten slapen. Wanneer een baby van wieg naar bed gaat? Dat is afhankelijk van zowel je eigen wensen als onder meer de lengte van je kleintje. Vaak wordt een wiegje te klein bij baby’s van vijf maanden oud. Vanaf dat moment brengen kinderen hun slaapuren vaak door in een ledikant, tot aan de leeftijd van twee a drie jaar. Sommige kinderen vinden een eenpersoonsbed nog wat te groot, en stappen eerst nog even een paar jaar over op een peuterbed. Anderen gaan al direct over naar een ‘groot’ bed. Vanaf vier jaar slapen haast alle kinderen in een eenpersoonsbed.

Zo vind je het perfecte kinderbed

Bij allnatura kun je een ruim assortiment aan houten kinderbedden vinden met een fijne, natuurlijke structuur. Zo is er altijd wel een ontwerp geschikt voor de beschikbare ruimte of de functie in de kamer. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van een kinderbed, zodat je kleintje genoeg fijne en veilige slaapuren kan maken?

Leestip: hoewel het per kind verschikt, kunnen de richtlijnen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid helpen het ideale aantal slaapuren voor je kind te bepalen. Heeft je kleintje moeite met (in)slapen? Een bedritueel met een duidelijke structuur heeft een positief effect.

Materiaal 

Houten kinderbedden zijn erg populair. En dat is niet vreemd want ze zijn degelijk, je kunt ze kopen in allerlei ontwerpen en hebben zoals al genoemd een fijne natuurlijke structuur zonder scherpe hoekjes. 

Afmetingen

Hoe groot kinderbedden zijn? Meestal zijn dergelijke bedden 200 centimeter lang. Zo kunnen kinderen er tot hun tienerjaren mee vooruit. Onder meer afhankelijk van de beschikbare ruimte in de kamer kun je kiezen voor een breedte van 80 of 90 centimeter.

Ontwerp

De ruimte in de kamer en je eigen wensen en die van je kind bepalen ook het ontwerp. Zoeken jullie een bed met lades met ruimte op spullen eronder op te bergen? Of liever een halfhoogslaper, themabed of uitschuifbed met logeerplek eronder?

Veiligheid

Wil je zelf ook aan genoeg slaapuren komen? Dan is het belangrijk een kinderbed te kiezen dat voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Zoals een bed van een materiaal met een gladde structuur zoals hout. Bij jonge kinderen kunnen verder uitvalrekjes goed van pas komen. Hoewel hoogslapers uitkomst kunnen beiden in kleinere kamers met minder ruimte, worden ze pas aangeraden bij kinderen die ouder zijn dan zes jaar.

Betrek je kind bij de keuze

De overstap naar een groter bed kan een kind behoorlijk spannend vinden. Wil je overgang naar het nieuwe bed zo soepel mogelijk laten verlopen? Laat je kind dan meebeslissen over het ontwerp. 

Laatste tip: een kinderbed is een mooi verjaardagscadeau, en laat je kind zich gelijk weer een stuk groter en ouder voelen. Heeft je kind intussen al een groter bed en ben je op zoek naar andere cadeautips? Die vind je in dit artikel!

Plaats een reactie