Slechte akoestiek? Misschien ligt het aan je gehoor

Ken je dat gevoel? Je zit in een restaurant en kunt nauwelijks het gesprek volgen. Of tijdens een familiebijeenkomst mis je de helft van wat er gezegd wordt. Je eerste gedachte: “Wat een verschrikkelijke akoestiek hier!” Maar wat als het probleem niet in de ruimte zit, maar in je oren? Gehoorverlies komt vaak zo geleidelijk dat we het zelf niet doorhebben. We geven de schuld aan slechte speakers, galm in de kamer of mensen die onduidelijk praten. Ondertussen passen we ons aan: we zetten de tv harder, vragen anderen om herhaling of knikken maar wat als we alles verstaan. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om eens kritisch naar je eigen gehoor te kijken.

De eerste stap naar beter horen

Twijfel je over je gehoor? Een bezoek aan een audicien bij jou in de buurt kan duidelijkheid geven. Met een simpele gehoortest weet je binnen een half uurtje hoe het met je oren gesteld is. Veel mensen stellen zo’n bezoek uit, omdat ze opzien tegen het dragen van hoortoestellen. Ze denken aan die opvallende beige apparaten die oma vroeger droeg. Of ze vinden zichzelf “nog veel te jong” voor gehoorhulpmiddelen. Maar wist je dat de gemiddelde persoon zeven jaar rondloopt met gehoorproblemen voordat ze hulp zoeken? Dat zijn zeven jaren van gemiste gesprekken, frustraties en zelfs sociaal isolement die je kunt voorkomen door eerder in actie te komen.

Moderne oplossingen voor moderne oren

De technologie staat niet stil, zeker niet als het gaat om gehoorhulpmiddelen. Het vinden van het beste hoorapparaat voor jouw situatie kan een wereld van verschil maken. De nieuwste modellen zijn klein, stijlvol en ongelooflijk slim. Ze kunnen achtergrondlawaai filteren zodat je in een druk café probleemloos een gesprek kunt voeren. Ze verbinden draadloos met je telefoon, zodat je telefoongesprekken, muziek of podcasts direct in je oren kunt horen. Ook verbinden ze met de televisie, zodat alles goed te volgen is. Sommige hoortoestellen zijn zo klein dat ze volledig in het oorkanaal verdwijnen, dus niemand die het ziet! Anderen zijn juist stijlvol vormgegeven, in verschillende kleuren, als een hip accessoire in plaats van een medisch hulpmiddel.

Meer dan alleen beter horen

Wist je dat gehoorverlies verder gaat dan alleen communicatieproblemen? Onderzoek toont steeds duidelijker aan dat onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot sociale isolatie, verminderde cognitieve functies en zelfs een verhoogd risico op dementie. Ons brein heeft constant stimulatie nodig en je oren zijn daar heel belangrijk bij. Bovendien: wanneer luisteren minder inspanning kost, hou je meer energie over voor de leuke dingen in het leven.

Naar de audicien

Voor veel mensen is het mentale drempeltje om hulp te zoeken hoger dan de fysieke stap naar de audicien. We associëren gehoorverlies met ouderdom, met afhankelijkheid. Maar is het niet juist onafhankelijker om alles weer goed te kunnen horen, zonder steeds om hulp te moeten vragen? Is het niet jonger om actief deel te kunnen nemen aan gesprekken? Een moderne aanpak van gehoorverlies draait om het heft in eigen handen te nemen en weer te genieten van alle geluiden.

Hoortoestellen zijn een openbaring

Mensen die eindelijk de stap naar hoortoestellen zetten, beschrijven het vaak als een openbaring. Opeens horen ze weer vogels fluiten, het geritsel van bladeren, het zachte gegiechel van kleinkinderen. Geluiden die ze, zonder het te beseffen, jarenlang hebben gemist. Ze realiseren zich pas achteraf hoeveel ze misliepen. Gesprekken worden weer ontspannen in plaats van een inspanning. Films worden boeiender omdat ze alle dialogen verstaan. Het leven krijgt letterlijk en figuurlijk weer meer klank. Dus, de volgende keer dat je denkt “wat een slechte akoestiek”, overweeg dan even: misschien is het tijd voor een gehoorcheck.

Plaats een reactie