LCD / resin 3D printers – Een nieuw type 3D printer met een Nederlands tintje

Het is alweer een tijdje geleden dat de 3D printer zijn intrede deed, inmiddels staat niemand meer raar te kijken als er een mooie creatie laag voor laag door een 3D printer wordt opgebouwd. Maar is de doorbraak nu echt ook bij de consument doorgedrongen? Er zijn veel verschillende soorten 3D printers die verschillende materialen kunnen verwerken zoals, metaal, hout, papier, glas en kunststof. Sinds kort is er een nieuwe 3D printer gelanceerd de LCD / resin 3D printer waar ik je in dit artikel meer over vertel.

LCD 3D printers

De bekendste vorm van 3D printen is Fused Deposition Modeling, oftewel het smelten van een plastic draad, maar recentelijk heeft deze vorm van 3D printen een nieuwe concurrent gekregen: printen op basis van kunsthars, ook wel bekend als ‘resin 3D printen’ of ‘lcd-printen’. Hierbij wordt het object opgebouwd door kunsthars (resin) te verlichten met een lichtbron die wordt gefilterd door een lcd-scherm. De technische term voor deze methode is MSLA, oftewel ‘Mask Stereo Lithography. Maar lcd-printen is gemakkelijker om te onthouden. Lcd-printen gebeurt dus met een sterke lichtbron die een reservoir gevuld met hars, ook wel het ‘vat’ genoemd, aan de onderzijde belicht. Door de verlichting wordt de hars solide. En doordat het licht voordat het de hars raakt door een lcd-scherm wordt gefilterd kun je de vorm van het te printen object bepalen.

Nederlanders voorop

Terwijl de meeste printers uit het buitenland, lees: China, komen, loopt Nederland in deze markt voorop omdat FEPshop.com een goed gesorteerde webshop heeft voor deze nieuwe printtechnologie. En dat komt weer doordat de Nederlandse industrie goed in staat bleek om aan de stijgende behoefte aan betaalbare FEP-film te voldoen.

Hars soorten

Uiteraard zijn er voor lcd printers veel verschillende hars soorten zoals:

  • Flexibele harsen waar je rubberen objecten mee kunt printen
  • Smeltbare harsen die je kunt gebruiken om metalen voorwerpen mee te gieten
  • Bio compatible hars die gebruik kan worden voor medische toepassingen
  • Harsen met een hoge smelttemperatuur voor hittebestendige objecten

Zo zijn de mogelijkheden eindeloos en divers. Het grootste voordeel van deze techniek is dat het details van deze lcd printers een stuk hoger ligt waardoor je een nog mooier en gladder ontwerpen kunt maken. Iets waar bijvoorbeeld juweliers, modelbouwers, fijn mechanica en artsen erg over te spreken zijn.

Ontwerpen

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende software pakketten beschikbaar waarmee je jouw 3D ontwerp kunt maken. En het zal je verbazen hoe eenvoudig je het onder de knie krijgt. Uiteraard heb je voor de wat complexere modellen nog wel wat oefening nodig. Er zijn ook steeds meer “templates” te downloaden waarmee je alvast een goede begin punt te pakken hebt. Sommige software pakketten zijn zelfs geheel gratis te gebruiken zoals hier vind je een mooi overzicht.

Uitbesteden

Vind je de uitgave voor een eigen 3D printer misschien te duur omdat je het maar 1 of 2 keer per jaar zal doen? Dan kun je jouw ontwerp ook gewoon bij iemand anders laten printen. Of je kunt je diensten voor printen zelf aanbieden om zo je investering weer terug te verdienen. Zo is er een verzamel website waar iedereen zich met een 3D printer kan aanmelden. Jij kiest vervolgens bij wie je jouw ontwerp laat printen voor de meest gunstige prijs/kwaliteit. Je 3D prints laten maken kan bijvoorbeeld bij:

Plaats een reactie