De basis voor het leggen van je eigen vlonder!

Het creëren van een vlonder in je tuin kan een waardevolle toevoeging zijn aan je buitenruimte. Het biedt niet alleen een aantrekkelijke plek om te ontspannen, maar verhoogt ook de waarde van je woning. In deze stap voor stap gids zullen we de essentiële stappen behandelen, zodat je straks zelf een vlonder kan leggen!

Stap 1: Planning en ontwerp

Voordat je begint met het leggen van je vlonder, is het essentieel om een gedegen plan te hebben. Overweeg factoren zoals de locatie, de grootte van de vlonder en het gewenste materiaal. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hardhout of en ander soort materiaal dat goed is bestand tegen de weerselementen.

Stap 2: Het juiste materiaal en gereedschap

Verzamel alle benodigde materialen en gereedschappen voordat je aan de slag gaat. Naast de vlonderplanken heb je bijvoorbeeld ook tegeldragers of terrasdragers nodig. Deze dragers zorgen voor een stabiele en egale ondergrond, zelfs op ongelijk terrein. Bovendien zorgen deze elementen ervoor dat het hout de grond niet raakt, waardoor het langer mee gaat. 

Stap 3: De ondergrond voorbereiden

Begin met het voorbereiden van de ondergrond. Verwijder gras, onkruid en stenen en zorg ervoor dat de grond goed is geëgaliseerd. Plaats vervolgens de tegeldragers op regelmatige afstanden om een solide basis voor de vlonder te creëren.

Stap 4: Plaatsen van de terrasdragers

Leg de terrasdragers in rijen volgens het ontwerp dat je hebt gekozen. Zorg ervoor dat de dragers gelijkmatig verdeeld zijn en controleer met een waterpas of ze waterpas liggen. Terrasdragers bieden niet alleen stabiliteit, maar zorgen ook voor een goede afwatering, waardoor de levensduur van je vlonder wordt verlengd.

Het gebruik van tegeldragers en terrasdragers speelt een cruciale rol in het succes van je vlonderproject. Deze dragers zorgen niet alleen voor een gelijkmatige ondergrond, maar verhogen ook de duurzaamheid van je vlonder door de houten planken van de grond te houden en zodoende te beschermen tegen vocht en schimmel.

Stap 5: Het bevestigen van de vlonderplanken

Nu is het tijd om de vlonderplanken op de tegeldragers te bevestigen. Begin aan de ene kant en werk systematisch naar de andere kant toe. Gebruik roestvrijstalen schroeven om de planken stevig vast te zetten. Houd een kleine opening tussen de planken om waterafvoer mogelijk te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vlonderplankhouder. Met dit stuk gereedschap houdt u overal dezelfde afstand tussen de planken.

Stap 6: Afwerking en onderhoud

Controleer na het leggen van de vlonder of alles stevig en waterpas is. Werk de randen bij met een zaag voor een nette afwerking. Overweeg ook het aanbrengen van een beschermende afwerking om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Denk hierbij aan een hoogwaardige vlonderolie of een ander soort olie. Door de olie gaan de planken langer mee, voorkomt u vergrijzing en zal er minder snel groene aanslag ontstaan.

Stap 7: Genieten maar!

Nu je vlonder stevig is gelegd, is het tijd om ervan te genieten. Voorzie de vlonder bijvoorbeeld van een mooie tuin- of loungeset. Verfraai het geheel met bloemenbakken of andere decoratie. Tot slot is het nog zaak om je vrienden uit te nodigen om lekker te ontspannen op je nieuwe terras. 

Zelf een vlonder leggen is een uitdagend project dat de uitstraling van je buitenruimte verbetert en de functionaliteit vergroot. Met de juiste planning, materialen en aandacht voor detail, kun je een duurzame en aantrekkelijke vlonder creëren.

Plaats een reactie