3 voorbeelden van educatief speelgoed 

Wil jij graag dat jouw kinderen speelgoed hebben waar ze niet alleen plezier mee hebben, maar ook iets van leren? Dat begrijpen we heel goed, want spelenderwijs leren is top voor kinderen en het geeft ze op school een voorsprong. Het helpt ze op alle gebieden in hun leven, want ze ontwikkelen niet alleen hun creativiteit, maar ook hun motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden en zelfs hun sociale vaardigheden. Ben je benieuwd wat voor soorten educatief speelgoed er bestaan? In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rij!

Magnetisch speelgoed voor jouw kind 

Magneten speelgoed is een goed voorbeeld van educatief speelgoed. Het bestaat uit allerlei onderdelen, in de vorm van alle mogelijke geometrische vormen. Kinderen kunnen de delen aan elkaar maken door middel van magneten. Zo zijn kinderen in staat om ieder bouwwerk te maken dat ze maar verzinnen. Dat is natuurlijk erg goed voor het ontwikkelen van hun creativiteit, maar ook hun oplossingsgerichtheid wordt hierdoor aangewakkerd. Ze zullen tijdens het bouwen immers momenten hebben waarop iets dat ze in hun hoofd hebben niet helemaal werkt. In dat geval moeten ze hier een oplossing voor bedenken. Hierdoor gaat een kind ook anders nadenken over mogelijkheden en krijgt het een beter ruimtelijk inzicht. 

Educatieve prentenboeken 

Prentenboeken zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar zijn voornamelijk nuttig voor de kinderen die net aan het leren zijn om te praten of te lezen. Het is een goede ondersteuning als jij jouw kind nieuwe woorden wil leren, aangezien je de afbeeldingen hier goed bij kunt gebruiken. Het is dus goed voor de taal- en leesontwikkeling van je kind, maar daarnaast kun je er ook een hoop andere dingen mee ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan inlevingsvermogen en andere sociale vaardigheden. Een kind leert immers om zich in te leven in de personages in het verhaal en wat ze meemaken. Het voordeel van een prentenboek ten opzichte van een regulier leesboek, is dat je er een eigen verhaal van kunt maken, aangepast op de fase waarin jouw kind momenteel zit of iets dat er in zijn of haar leven gebeurt. 

Sensorisch speelgoed 

Sensorisch speelgoed helpt jouw kind om zijn of haar zintuigen te ontwikkelen. Kinderen hebben in iedere fase van hun leven andere behoeften en andere ontwikkelpunten, daar gaat dit speelgoed naadloos in mee. Door te voelen, ruiken, proeven en luisteren kunnen kinderen enorm veel ontdekken en leren. Sensorisch speelgoed speelt hier op in, bijvoorbeeld met behulp van foamtegels die ze aan elkaar kunnen leggen of voelboeken die ze een idee geven van hoe verschillende soorten dieren aanvoelen. Hiermee help jij jouw kind ook nog met woordjes leren als je wil!

Plaats een reactie