Beste middel tegen hoofdluis – Hoofdluis bestrijden

Wat is het beste middel om hoofdluis te bestrijden? Na elke vakantie wordt er op school weer een luizenpluis ochtend georganiseerd, dit om een uitbraak op school te voorkomen. Mocht je binnen jouw gezin een uitbraak hebben lees dan hier wat te doen bij hoofdluis.

Hoe ziet hoofdluis eruit?

Hoofdluis behandelen

(Bron: Wikipedia)

Hoofdluis is een kleine parasiet die leeft van bloed. Hij zoekt graag behaarde of warme plekken op zoals in de nek of achter de oren. Hoofdluizen zijn ongeveer 3 mm groot zijn grijzig/blauw van kleur. Als hij bloed heeft opgezogen wordt de kleur roodbruinig. Een eitje ook wel neet genoemd is ongeveer 1 mm en heeft een grijs witte kleur. Het lijkt een beetje op roos met het verschil dat een neet zich aan de haren vast kleven waar roos los zit.

Hoofdluis behandelen

Kammen

De meest bewezen en effectieve manier blijft toch het kammen van de haren. Combineer de uitkam methode met een antihoofdluismiddel zoals hieronder beschreven voor het beste resultaat. Je dient dan 14 achtereenvolgende dagen het haar te kammen met een speciale luizenkam verkrijgbaar bij apotheek of drogist of online bij Bol.com. Zorg ervoor dat je alle gezinsleden behandeld anders heb je binnen de kortste keren weer een uitbraak.

Dit is een hele goede luizenkam van Assy:

Het mooie aan deze luizenkam is dat hij speciale groeven in de kamharen heeft waardoor de kam de neten en luizen beter verwijderd.

Assy luizenkam

Beste Luizenkam Assy

 

 

Voor hetzelfde geld is er tegenwoordig ook een handige elektrische luizenkam op de markt. Ik heb het zelf niet geprobeerd maar het schijnt erg effectief te zijn. Er wordt een kleine spanning tussen de kam haren opgebouwd die niet waarneembaar is voor mens of dier maar die wel eitjes en luizen direct doodt. Met een elektrische luizenkam is het dus niet van belang dat je alle luizen verwijderd zolang je overal maar geweest bent dan zijn ze wel dood.

Elektrische luizen en neten kam

Stappenplan voor luizenkammen:

  • Maak de haren nat en gebruik een crèmespoeling dit zorgt ervoor dat het haar eenvoudig te kammen is.
  • Kam vervolgens van achter naar voren over de hoofdhuid heen.
  • Doe dit het liefst boven een witte wasbak of wit vel papier zodat je kunt zien of de luizen eruit vallen. Je kunt ook de kam regelmatig afvegen aan een tissue om te zien of je de luizen ziet.
  • Zorg ervoor dat je geen plekjes overslaat. Belangrijke plekken die niet mag missen zijn de nek, haar over het voorhoofd en achter de oren.
  • Spoel daarna het haar helemaal uit en maak de kam schoon.

Antihoofdluismiddel

Er zijn diverse verschillende hoofdluismiddelen maar er zijn er maar een paar bewezen effectief. Kies voor een middel tegen hoofdluis waar geen pesticiden in zitten zoals XTLuis – Treat & Go. Dit middel is gebaseerd op de werkzame stof dimeticon hierdoor kan er geen resistentie ontstaan voor de behandeling. Volg de gebruiksaanwijzing voor het correcte gebruik van het middel. Meestal dien je 2 behandelingen te doen met een bepaalde tussenperiode. Alleen een antihoofdluismiddel is niet genoeg combineer het altijd met de uitkam methode zoals hierboven beschreven voor de meeste kans van slagen.

Waar komt hoofdluis vandaan?

Hoofdluis bestrijden

(Bron: Wikipedia)

Waar de hoofdluis precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat elke gastheer mens of dier zijn eigen hoofdluis variant heeft die zich via evolutie heeft aangepast aan zijn gastheer. Zo kan een honden of katten luis bijvoorbeeld niet overleven bij mensen en visa versa. Een hoofdluis begint als een neet die vastgeklampt zit onderaan een haar.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis kan eigenlijk alleen worden overgedragen via haar tot haar contact. Kinderen hebben dan ook vaker last van een hoofdluis uitbraak omdat zij letterlijk tijdens het spelen de koppen bij elkaar steken. Een menselijke hoofdluis kan niet springen en besmetting via een kam, knuffels en beddengoed is nooit wetenschappelijk bewezen. Tevens heeft het krijgen van luizen niets te maken met de hygiëne wat nog wel eens gezegd wordt.

Hoe ontdek je hoofdluis?

De beste methode om hoofdluis te ontdekken is door boven een wit papier of boven de wasbak met een luizenkam door het haar te gaan. De neten vallen nu uit het haar en zie je ze veel gemakkelijker. Aangezien de neten erg klein kunnen zijn is een visuele inspectie vaak niet voldoende. Check bij de controle vooral de nek en achter de oren zie je wit grijze puntjes dan is er waarschijnlijk een hoofdluis aanwezig. Een aanwijzing kan zijn als je kind veel zit te krabben maar dit is niet altijd zo.

Wil je meer weten over het bestrijden van luizen bezoek dan eens een van deze website.

 

Heb je zelf nog tips om snel van hoofdluis te bestrijden? Laat ze hieronder achter in een reactie.

Ferdi

Ik werk als Research Associate bij Genmab een biotech bedrijf, waar ik verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen van automatiseringsoplossingen voor het laboratorium. Daarnaast vind ik het leuk om via mijn blog mijn ervaringen en kennis te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *