Home Gezin Autostoel groep 2 – vanaf welke leeftijd

Autostoel groep 2 – vanaf welke leeftijd

Door Ferdi
Autostoel groep 2

Te vaak zie ik bij school nog ouders wegrijden met hun kinderen uit groep 1 2 of 3 zonder dat het kind in een autostoel zit. “Ja voor dat kleine stukkie naar huis” wordt er dan gezegd. En natuurlijk gaat het in 99 van de 100 gevallen allemaal prima maar wat als het een keer wel mis gaat? Die veilige autostoeltjes zijn er niet voor niets, alleen een autoriem is niet gemaakt voor kinderen en doet meer kwaad dan goed.

i-Size (R129) keurmerk

Het huidige Europese keurmerk voor autostoeltjes het R44 wordt langzaam vervangen door het i-Size (R129) keurmerk. Bij dit keurmerk wordt ook getest bij een aanrijding van opzij iets dat voorheen dus niet gebeurde. Doordat de stoeltjes instaat zijn de kinderen langer achterwaarts te vervoeren zijn ze een stuk veiliger bij een frontale of zijwaartse botsing.

Beste autostoel groep 2

Er is geen specifieke stoel die als beste geldt het hangt er een beetje vanaf waar je naar opzoek bent. Daarom heb ik een top 3 verzameld, een goedkoop model, een handige midden model, en een high end luxe autostoel.

Bekijk de alle autostoelen voor groep 2 bij Bol.com, PrenatalBabypark en Coolblue.

 

1. Het Budget model

In de prijs klasse van rond de €50 heb je een aantal autostoeltjes die allemaal aan de Europese (R44) richtlijnen voldoen. Het gaat hier om gordel modellen die je in elke auto kunt monteren.

Safety 1st autostoel

Safety 1st autostoel groep 2

Deze autostoel van Safety 1st is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 36 kilogram. De hoofdsteun is in 6 standen te verstellen en de rugleuning in 2. Het voordeel is dat je kind lang met het stoeltje kunt doen. In het begin gebruik je de vijfpuntsgordel om je kindje vast te zetten. Na mate ze ouder en groter worden kun je de vijfpuntsgordel vervangen met de normale autogordel. Je kind kan niet lekker in dit stoeltje slapen omdat het een vrij rechtopstaande stoel is, verder is hij prima voor korte ritjes. Hij is ook verkrijgbaar in de kleuren rood,

2. Midden model

In de midden klasse vind je zowel Isofix als gordel modellen die verschillen in comfort, veiligheid en gebruiksgemak. Aangezien je kind steeds groter wordt wil je ook dat het lekker in de auto kan zitten. De goedkopere autostoelen bieden vaak weinig comfort ook omdat ze voor diverse leeftijden gebruikt kunnen worden (van 9 maanden – 36 kg). Als je vaak langere ritten maakt >30 minuten raad ik je aan een specifiekere stoel te kopen voor groep 2 namelijk die geschikt is voor 15-36 kg.

Britax Römer Kidfix SL – Autostoel – Storm Grey

Britax Römer Kidfix SL - Autostoel

Een hele mond vol voor dit stoeltje van Britax Römer, maar dan heb je ook wat. Dit stoeltje is verkozen tot beste autostoel door de consumentenbond. Hij is geschikt voor kinderen van 15 – 36 kilogram wat hem perfect maakt voor groep 2 en 3. Het stoeltje kan zowel met de driepuntsgordel van de auto en het Isofix systeem bevestigd worden. Het stoeltje is erg licht wat hem ideaal maakt om in en uit de auto te halen. Ook het bevestigen is eenvoudig en snel.

3. High end autostoel

De High end stoelen zijn uiteraard een stuk duurder maar bieden dan ook extra bescherming voor uw kind. Zo vangen deze stoelen de harde klappen beter op en beschermen daarbij het hoofd en organen beter.

Cybex – Pallas M-Fix

Cybex - Pallas M-Fix autostoel

Deze high end stoel is vrij duur in aanschaf maar omdat je hem van 9 tot 36 kilogram kunt gebruiken is het een investering voor een langere periode. Deze autostoel kun je dus voor groep 1,2 en 3 gebruiken. De stoel heeft naast de standaard hoofd en zij bescherming een extra veiligheidskussen voor een frontale botsing. Het veiligheidskussen werkt hetzelfde als een airbag bij volwassenen om zo nek en hoofdletsel te voorkomen. Naast de Isofix bevestiging kun je hem ook gebruiken in auto’s zonder Isofix. Daarnaast is het stoeltje eenvoudig met 1 hand te verstellen. Naast het oranje ook verkrijgbaar in het Grijs, BlauwZwart, Rood, Roze en Autumn/Gold.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk alle autostoelen voor groep 2 bij Bol.com, PrenatalBabypark en Coolblue.

Waar let je op bij het kopen van een autostoel

Het belangrijkste waar je op moet letten is voor welk lengte, gewicht en leeftijd de autostoel geschikt is. Een autostoel voor groep 2 is dus meestal geschikt voor kinderen met een gewicht tussen de 15 en 36 kilogram. Zorg ervoor dat het stoeltje eenvoudig is in gebruik, dus niet te zwaar of lastig te plaatsen / verwijderen uit de auto. Let op het Europese keurmerk R44 of het nieuwe R129 i-Size waarbij ook een zijwaartse aanrijding wordt getest. Daarnaast moet je opletten of je auto het juiste systeem heeft voor het vastmaken van de autostoel. Daarover hieronder meer.

Isofix of gordel

Autostoeltjes die je met de gordel vast kunt maken zijn universeel en passen vrijwel in elke auto. Voor een autostoel met Isofix bevestiging heb je een auto nodig waar dit ook inzit. Over het algemeen scoren de Isofix autostoelen iets beter op het gebied van veiligheid. Ook kun je een Isofix niet verkeerd vastzetten wat bij een gordel nog wel eens gebeurd.

Autostoel is verplicht

Naast de veiligheid van uw kind is het in Nederland ook verplicht om een kind tot 1,35 meter te vervoeren in een goedgekeurde autostoel. In diverse andere vakantie landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is dit zelfs 1,50 meter. Lees hier meer over de verplichtingen van een autostoeltje.

Zitting verhoger

Er zijn ook zogenaamde zitting verhogers op de markt zonder rugleuning. Deze stoeltjes zijn niet geschikt voor kinderen uit groep 2. De veiligheid van dit soort zitjes biedt niet genoeg bescherming bij een aanrijding. Ik adviseer dus een autostoel met rugleuning te kopen voor kinderen in groep 1, 2 en 3.

Kinderfeestje

verbaasd

Wij vragen altijd aan de ouders op school of ze ons autostoeltje willen lenen als ons kind is uitgenodigd voor een kinderfeestje. Logisch want er zijn tegenwoordig maar weinig gezinnen die 5/6 autostoeltjes in hun bezit hebben. Vaak zie je de ouders dan verschikt kijken van “ohwja heb ik niet over nagedacht”. Maar het gaat wel om de veiligheid van mijn kind. Vaak komen er kindjes bij ons spelen dus wij hebben nu 2 stoeltjes zodat we niet elke keer een autostoeltje hoeven te lenen.

 

Welke autostoel gebruiken jullie en zou je hem aanraden? Laat hieronder je advies achter!

Ook interessant

Laat een reactie achter